TOIn jäseniäkin koskevat lakot Jyväskylässä, Rovaniemellä, Turussa ja Oulussa alkavat 6.4.

Mielenilmauksia eri puolilla Suomea. Koko Suomea koskeva ylityö- ja vuoronvaihtokielto kuntasektorilla 4.-10.4. JUKO odottaa nyt jatkoa sovittelulle. Tarkempaa tietoa lakoista TOIn jäsenkirjeissä.

Julkaistu 6.4.2022

JUKOn kahden vuorokauden mittaiset lakot Jyväskylässä, Rovaniemellä, Turussa ja Oulussa alkavat keskiviikkona 6.4. Lakot koskevat myös toimintaterapeutteja, joiden työnantaja on jokin lakkokaupungeista.

Turussa ja Oulussa lakossa ovat samaan aikaan myös JHL:n ja Jytyn edustamat kuntatyöntekijät.

Lakot alkavat keskiviikkona 6. huhtikuuta kello 00.01 ja päättyvät torstaina 7. huhtikuuta kello 23.59. Ne koskevat kaikkia JUKOn jäsenliittojen jäseniin sovellettavia kunta-alan sopimusaloja:

Kunta-alalla työskenteleviä TOIn jäseniä lakot koskevat seuraavasti:

  • Jyväskylän kaupunki ja Rovaniemen kaupunki: 6.–7. huhtikuuta
  • Oulun kaupunki ja Turun kaupunki: 6.–7. huhtikuuta

HUOM! Sairaanhoitopiireissä työskentelevät TOIn jäsenet eivät kuulu lakon piiriin JUKOn linjauksen mukaisesti.

Koko Suomea koskeva ylityö- ja vuoronvaihtokielto kuntasektorilla alkoi maanantaina 4. huhtikuuta ja päättyy sunnuntaina 10. huhtikuuta.

Lue tarkempaa tietoa lakoista TOIn jäsenkirjeistä.

Mielenilmauksia eri puolilla Suomea

JUKOn, JHL:n ja Jytyn jäsenet osoittavat mieltään tällä viikolla useilla paikkakunnilla. Kunta-alan päämielenilmaus järjestettiin Helsingissä Senaatintorilla tiistaina 5. huhtikuuta.

- Haluamme herättää työnantajat ja kehysriihessä parhaillaan istuvat poliitikot siihen, että kunta-alan asiantuntijat ansaitsevat tärkeästä työstään oikeudenmukaisen korvauksen. Tätä väkemme on odottanut vuosia. Enää emme odota, JUKOn hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen painottaa.

Jyväskylässä mielenilmaus kaupungintaloa vastapäätä 6. huhtikuuta kello 12–14. Rovaniemellä Lordin aukiolla 6. huhtikuuta kello 12–14.

Oulussa mieltä ilmaistaan Rotuaarilla 6. huhtikuuta kello 12–14 ja Turussa Tuomiokirkkotorilla 7. huhtikuuta kello 12–14.

Uhkana laajat lakot – jopa 81 000 kuntapalkansaajaa

Jos kunta-alan 425 000 palkansaajan uudesta virka- ja työehtosopimuksesta ei synny sopua ensi maanantaihin 11. huhtikuuta mennessä, lakkovuorossa ovat Kuopio ja Tampere 12.–13. huhtikuuta.

Jos sopimusta ei synny 18. huhtikuuta mennessä, seuraavat lakkopaikkakunnat ovat Helsinki, Vantaa, Espoo ja Kauniainen 19.–25. huhtikuuta.

Kaikkiaan JUKOn, JHL:n ja Jytyn ilmoittamat lakonuhat koskevat jopa 81 000:ta kuntapalkansaajaa.

Kuntasektorilla sopimuksista neuvottelevat palkansaajien pääsopijajärjestöt JUKO, Julkisen alan unioni JAU (JHL, Jyty) ja Sote ry (Super, Tehy, SPAL) yhdessä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n kanssa.

”Odotamme sovittelun jatkumista”

- Odotamme sovittelun jatkumista. Tavoitteemme on vähintään 2 prosentin yleiskorotus tälle vuodelle ja monivuotinen palkkaohjelma korjaamaan kunta-alan palkkojen jälkeenjääneisyyttä verrattuna yksityiseen sektoriin, Olli Luukkainen sanoo.

Valtakunnansovittelijan viime viikolla antamassa sovintoesityksessä palkankorotukset olivat heikompia kuin valtion ja kirkon sektoreilla tänä keväänä tehdyissä sopimuksissa. Tarjolla oli prosentin yleiskorotus, mikä on vain puolet esimerkiksi valtion yleiskorotuksesta.

Neuvottelujärjestönä JUKO haluaa myös turvata kunta- ja hyvinvointialueiden sopimisen tulevaisuuden.

- Kaikille yhteisistä työehdoista on neuvoteltava jatkossakin yhdessä ja samalla kertaa. Turhaa byrokratiaa ja päällekkäisyyttä on vältettävä, JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren huomauttaa.

- Osa lakoista on edelleen mahdollista välttää, jos sovittelu lähtee jälleen liikkeelle ja seuraava sovintoesitys kelpaa kiistan kaikille osapuolille.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT keskeytti kunta-alan sopimusneuvottelut maanantaina 28. helmikuuta. Sovitteluun neuvottelut siirtyivät 7. maaliskuuta.

Kaikki palkansaajien pääsopijajärjestöt hylkäsivät valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan sovintoesityksen täysin riittämättömänä 30. maaliskuuta. Tämän jälkeen sovittelija keskeytti sovittelun.

Ajankohtaista

Sovintoehdotuksen palkkaohjelma koko kunta-alalle oli oikea askel – ”Valitettavaa, ettei sovintoa syntynyt” →

JUKO ja TOIn hallitus olisivat olleet valmiita ehdotuksen läpimenoon. Kunta-alan neuvottelujen jatko on nyt avoinna. Toistaiseksi voimassa ollut ylityö- ja vuoronvaihtokielto kunta-alalla päättyy.

Historiallisen laajat lakot kunta-alalla alkavat 3.5.2022 →

Lakko koskee myös osaa TOIn jäsenistä. Lisää tietoa TOIn 2.5. lähettämässä jäsenkirjeessä.

Pääkaupunkiseudun lakot siirtyvät 14 vuorokaudella eteenpäin. →

Lisää tietoa TOIn jäsenkirjeessä.

Kaikki tiedotteet →