TyöelämäUutiset

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen yt-neuvottelut käynnistyivät – jukolainen pääluottamusmies tukee TOIn jäseniä

Neuvottelut koskevat ensivaiheessa konsernipalveluiden ja järjestämisen palveluiden koko henkilöstöä. TOI muistuttaa, että jukolainen pääluottamusmies tukee TOIn jäseniä neuvotteluissa.

Julkaistu 19.12.2023

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen yhteistoimintaneuvottelut alkoivat aluehallituksen tekemän päätöksen mukaisesti 18.12.2023. Neuvottelut koskevat ensivaiheessa konsernipalveluiden ja järjestämisen palveluiden koko henkilöstöä ja kestävät vähintään kuusi viikkoa.

Arvio vähennettävien henkilötyövuosien määrästä on enintään 180. Konsernin ja järjestämisen palveluiden yt-neuvotteluilla tavoitellaan yhteensä noin 9 miljoonan euron säästöä henkilöstökuluissa, kun sivukulut huomioidaan. Henkilöstösäästöjen kohdentuminen ja toteutus täsmentyvät neuvottelujen kuluessa.

Neuvottelujen taustalla on hyvinvointialueen alijäämäinen talous. Vuoden 2023 alijäämäksi ennustetaan 121,4 miljoonaa euroa. Hyvinvointialueilla on lain mukaan velvollisuus kattaa taloutensa alijäämä vuoden 2026 loppuun mennessä.

Neuvotteluissa on tarkoitus selvittää sellaisia henkilöstöön liittyviä toimenpiteitä, joilla ensisijaisesti tavoitellaan pysyviä rakenteellisia ratkaisuja. Mitään henkilöstöön liittyviä toimenpiteitä ei kuitenkaan suljeta pois. Yt-menettelyssä käsitellään talouden tasapainottamisen toimenpiteitä, jotka todennäköisesti aiheuttavat merkittäviä muutoksia palvelussuhteessa olevien palvelussuhteiden ehdoissa, liikkeen luovutuksia, lomautuksia, osa-aikaistamisia tai irtisanomisia.

Mahdolliset taloudellisin tai tuotannollisin perustein tapahtuvat irtisanomiset on tarkoitus toteuttaa välittömästi yhteistoimintaneuvottelujen päätyttyä. Mahdolliset lomautukset toteutetaan vuoden 2024 aikana. Yt-neuvotteluissa tavoite on etsiä vaihtoehtoja irtisanomisille, lomautuksille ja osa-aikaistamisille.

TOIn puheenjohtaja Kirsi Wikman muistuttaa, että mikäli yt-neuvottelut herättävät kysymyksiä nyt tai myöhemmin, kannattaa olla matalalla kynnyksellä yhteydessä työpaikan jukolaiseen pääluottamusmieheen tai liiton TOImistoon. Pääluottamusmiehen yhteystiedot löytyvät yleensä työpaikan ilmoitustaululta tai intranetistä.

Jos et tiedä, kuka työpaikkasi pääluottamusmies on, ole yhteydessä liiton TOImistoon.

Lisätiedot:

Leila Mäkelä, TOIn toiminnanjohtaja
p. 040 823 4413

Kirsi Wikman, TOIn puheenjohtaja
p. 040 825 3107

Mitkä yt-neuvottelut?

Yhteistoimintaneuvottelut perustuvat lakiin työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella. Toisin kuin yrityksiä koskevassa laissa, kuntien ja hyvinvointialueiden on aina käytävä yt-neuvottelut riippumatta työpaikan henkilöstömäärästä.

Lain tarkoituksena on edistää työnantajan ja henkilöstön välistä yhteistoimintaa. Se antaa henkilöstölle mahdollisuuden osallistua heitä koskevaan päätöksentekoon. Kunnissa ja hyvinvointialueilla on yhteistoimintaelin, joka koostuu työnantajan ja henkilöstön edustajista. Suomen Toimintaterapeuttiliiton jäsenten kohdalla henkilöstön edustajana toimii JUKOn pääluottamusmies.

Harkitessaan vähintään kymmenen työntekijän irtisanomista, lomauttamista yli 90 päiväksi tai osa-aikaistamista, työnantajan on annettava näiden työntekijöiden edustajille kirjallinen selvitys toimien perusteista, määrästä ja aikataulusta sekä siitä, miksi juuri tietyt henkilöt ovat valikoituneet niiden kohteiksi. Lisäksi työnantajan on laadittava henkilöstön edustajille kirjallinen esitys työllistymistä edistäväksi toimintasuunnitelmaksi.

Mikäli työnantajan harkitsema irtisanominen, osa-aikaistaminen tai 90 päivää pidempi lomauttaminen kohdistuu vähintään kymmeneen työntekijään, työnantajan katsotaan täyttäneen neuvotteluvelvoitteensa, kun yt-neuvotteluja on käyty vähintään kuuden viikon ajanjaksona niiden alkamisesta lukien, ellei yhteistoimintaneuvotteluissa toisin sovita. Työnantaja saa vasta tämän jälkeen päättää varsinaisista toimenpiteistä ja niiden kohdentamisesta.

Ajankohtaista

Akava | Työhyvinvoinnilla työllisyyttä ja tuottavuutta -seminaari 12.11. →

Tuomme seminaarissamme 12.11.2024 kello 8.30–10.30 esille työhyvinvoinnin, tuottavuuden ja työllisyyden näkökulman. Miten työhyvinvointia ja työkykyä voidaan edistää työpaikoilla? Entä miten ennaltaehkäisemme työkyvyttömyyttä ja sairauspoissaoloja?

Toimintaterapian YAMK-koulutus alkaa syksyllä 2025 kolmessa ammattikorkeakoulussa →

Opinnot toteutetaan osana Turun ja Jyväskylän ammattikorkeakoulujen sekä Metropolian ylempää tutkinto-ohjelmaa. Tarve toimintaterapeuttien YAMK-koulutukselle nousi esiin TOIn koulutusaiheisessa jäsenkyselyssä 2022, mikä osaltaan myötävaikutti koulutuksen käynnistämiseen.

Meistä toimintaterapeuteista on moneksi! Esittelyssä 10 erilaista toimintaterapeutin työpaikkaa →

Me TOIssa yhdessä jäsentemme kanssa juhlimme tänään perjantaina jo ennakkoon sunnuntaina 27.10. vietettävää kansainvälistä toimintaterapiapäivää. Esittelemme juhlan kunniaksi kymmenen esimerkkiä erilaisista työpaikoista, joissa toimintaterapeutti työskentelee.

Kaikki tiedotteet →