10 faktaa toimintaterapiasta ja toimintaterapeuteista
Kokosimme kansainvälisen toimintaterapiapäivän kunniaksi 10 faktaa toimintaterapiasta ja toimintaterapeuteista.
Julkaistu 27.10.2023
Voit hyödyntää listausta tai osia siitä esimerkiksi kertoessasi, mistä toimintaterapiassa on kyse.
1. Toimintaterapeutti on arjen toiminnan ja toimintakyvyn asiantuntija
Toimintaterapia toteutuu ihmisen omassa toimintaympäristössä tai tiiviinä osana sitä. Toimintaterapeutti tarkastelee toimintaa ja toimintakykyä suhteessa sosiaaliseen, kulttuuriseen tai fyysiseen ympäristöön. Toimintaterapeutti kohdistaa katseensa ihmisen arkeen.
2. Toimintaterapiassa edetään kohti asiakkaan asettamia tavoitteita
Toimintaterapeutti kysyy, mikä sinulle on arjessa tärkeää. Toimintaterapeutti auttaa matkalla kohti parempaa arkea ja elämää – matkalla kohti omien tavoitteiden saavuttamista.
3. Toimintaterapia ylläpitää toivoa
Toimintaterapiassa tavoite on asiakkaan osallistuminen oman elämän tärkeisiin toimintoihin. Toimintaterapeutti ylläpitää toivoa, jotta asiakas pystyy tekemään itselleen tärkeitä valintoja ja tuntee merkitystä arjessaan.
4. Toimintaterapia perustuu tutkittuun tietoon ja hyviin käytäntöihin
Toimintaterapia perustuu tieteellisesti tutkittuun tietoon, näyttöön ja hyviin käytäntöihin. Toimintaterapia perustuu toiminnantieteeseen. Toiminnantiede (Occupational Science) tutkii ihmisen toimintaa arjessa. Toimintaterapia ja toiminnantiede ovat kiinnostuneita toimintoihin liittyvistä yksilöllisistä valinnoista ja toiminnan merkityksestä terveydelle ja hyvinvoinnille.
5. Ihmisen voimavarat ovat toimintaterapian keskiössä
Ihminen on toimintaterapiassa aktiivinen toimija. Tämä tarkoittaa, että toimintaterapiassa asiakasta tuetaan oman toiminnan tarkasteluun ja löytämään toiminnan kautta omia voimavaroja, vahvuuksia sekä huomaamaan onnistumisia.
6. Ihmiset eri elämäntilanteissa hyötyvät toimintaterapiasta
Elämäntilanne voi aiheuttaa muutoksia arkeen ja toimintakykyyn, kun tutut rutiinit muuttuvat tai puuttuvat. Jokaisella on omassa elämässään rooleja, jotka kannattelevat meitä. Toimintaterapian tavoite on yhdessä asiakkaan kanssa löytää ratkaisuja arkielämän haasteisiin kehittämällä niitä taitoja ja valmiuksia, joita tarvitaan itsenäisyyteen ja osallistumiseen.
7. Toimintaterapeutti puolustaa ihmisen oikeutta oman näköiseen arkeen
Toimintaterapeutit mahdollistavat asiakkaan osallistumista tämän omaan arkeen ja tälle mielekkäisiin toimintoihin.
Toiminnallinen oikeudenmukaisuus tarkoittaa sitä, että jokaisella yksilöllä on oikeus osallistua itselleen merkitykselliseen toimintaan, olivatpa toimintakyvyn rajoitteet millaisia tahansa. Toiminnallinen oikeudenmukaisuus ei ole pelkästään yksilöstä tai hänen kyvyistään kiinni, vaan siihen vaikuttavat myös erilaiset fyysiset, sosiaaliset ja kulttuuriset ympäristöt sekä yhteiskunnalliset rakenteet, jotka mahdollistavat tai estävät toimintaan osallistumista.
Toimintaterapeutti on toiminnallisen oikeudenmukaisuuden edistäjä.
8. Toimintaterapeuttia kiinnostaa, mitä sinulle kuuluu
Toimintaterapiassa asiakaslähtöisyydessä on kyse asiakkaan arvostamisesta, kunnioittamisesta ja siitä, että mahdollistetaan asiakkaan vaikuttaminen omaan arkeensa. Asiakaslähtöisyyden toteutuessa asiakas tulee kuulluksi ja kohdatuksi sekä saa riittävästi tietoa voidakseen tehdä itseään koskevia päätöksiä. Kohtaaminen alkaa yksinkertaisella kysymyksellä: ”Mitä kuuluu?”
9. Arki on toimintaterapeutin supervoima
Toimintaterapiaa eivät ohjaa yhteiskunnan normit siitä, mitä merkityksellinen arki on. Jokaisella on oikeus toimintaan ja toimivaan arkeen, ja sen merkityksellisyys kumpuaa ihmisestä itsestään. Toimintaterapian avulla arki saadaan toimimaan!
10. Toimintaterapian voima on asiakkaalle merkityksellinen toiminta
Toiminta koostuu yksilölle merkityksellisistä ja tarkoituksenmukaisista toiminnoista, kuten itsestä huolehtimisesta, kotielämästä, työstä, opiskelusta, leikistä, vapaa-ajasta ja levosta. Yhdessä näistä muodostuu tasapainoisen elämän kokonaisuus.
Ajankohtaista
Webinaari 21.5. | Toimintaterapia osana työkyvyn ohjaus- ja valmennustyötä →Tervetuloa kahden webinaarin sarjaan, jossa yhdistämme teoriatiedon ja käytännön sovellukset! Käymme läpi toimintaterapian lähtökohtia ja sen hyödyntämistä erityisesti työkyvyn arvioinnissa. Saat konkreettisia työkaluja ja näkökulmia, joita voit soveltaa suoraan työssäsi. Webinaarin järjestävät yhteistyössä TOI, Vates ja Vamlas.
Tavataan torilla tiistaina 6.5. – luvassa mukavaa yhteishenkeä, upeaa musiikkia ja tietysti tärkeää ay-asiaa! →TOI on mukana Palkkapäivä-tapahtumassa 6.5. klo 17-18.30 Helsingin Narinkkatorilla. Jäsen, tule mukaan juhlimaan kuntien ja hyvinvointialueiden ammattilaisten työn arvoa!
Maksuton Kesäduunari-info neuvoo kesätyöntekijöitä koko kesän ajan →SAK:n, Akavan ja STTK:n yhteinen Kesäduunari-info avataan jälleen maanantaina 5.5.2025. Palvelu tarjoaa maksutonta neuvontaa kesätyöntekijöille kaikissa työsuhteeseen liittyvissä kysymyksissä. Kesäduunari-infoon voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä, eikä palvelun käyttö edellytä ammattiliiton jäsenyyttä.
Kaikki tiedotteet →
Tervetuloa kahden webinaarin sarjaan, jossa yhdistämme teoriatiedon ja käytännön sovellukset! Käymme läpi toimintaterapian lähtökohtia ja sen hyödyntämistä erityisesti työkyvyn arvioinnissa. Saat konkreettisia työkaluja ja näkökulmia, joita voit soveltaa suoraan työssäsi. Webinaarin järjestävät yhteistyössä TOI, Vates ja Vamlas.
TOI on mukana Palkkapäivä-tapahtumassa 6.5. klo 17-18.30 Helsingin Narinkkatorilla. Jäsen, tule mukaan juhlimaan kuntien ja hyvinvointialueiden ammattilaisten työn arvoa!
Maksuton Kesäduunari-info neuvoo kesätyöntekijöitä koko kesän ajan →SAK:n, Akavan ja STTK:n yhteinen Kesäduunari-info avataan jälleen maanantaina 5.5.2025. Palvelu tarjoaa maksutonta neuvontaa kesätyöntekijöille kaikissa työsuhteeseen liittyvissä kysymyksissä. Kesäduunari-infoon voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä, eikä palvelun käyttö edellytä ammattiliiton jäsenyyttä.
Kaikki tiedotteet →
SAK:n, Akavan ja STTK:n yhteinen Kesäduunari-info avataan jälleen maanantaina 5.5.2025. Palvelu tarjoaa maksutonta neuvontaa kesätyöntekijöille kaikissa työsuhteeseen liittyvissä kysymyksissä. Kesäduunari-infoon voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä, eikä palvelun käyttö edellytä ammattiliiton jäsenyyttä.