Uutiset

Akava: Syrjintään työelämässä pitää puuttua tehokkaammin

Syrjintä, häirintä ja vihapuhe ovat Suomen työelämässä yhä merkittäviä ongelmia, kertoo oikeusministeriön vastikään julkaisema tutkimuskatsaus. Tilanteen parantamiseksi on kuitenkin useita keinoja. Akava korostaa, että yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnalle tulisi antaa valtuudet määrätä hyvitystä työelämän syrjintätapauksissa.

Julkaistu 4.6.2024

Julkaistu Akavan sivuilla 4.6.2024.

– Syrjinnän ehkäisemistä ja yhdenvertaisuuden edistämistä työpaikoilla vahvistettiin yhdenvertaisuuslain uudistuksilla, jotka tulivat voimaan vuosi sitten. Työtä riittää vielä ja uudistusten toimeenpanoa pitää jatkaa määrätietoisesti. Voimme parantaa heikoimmassa asemassa olevien oikeussuojaa siten, että yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnalle annetaan oikeus määrätä hyvitystä työelämänkin syrjintätapauksissa. Lisäksi viranomaisia, koulutuksenjärjestäjiä ja yrityksiä on tuettava lakisääteisessä yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämisessä, sanoo Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren.

Yhdenvertaisuuslain uudistuksessa yhdenvertaisuusvaltuutetun toimivalta työelämässä laajeni, ja se voi valvoa yhdenvertaisuuslain noudattamista myös yksittäisissä syrjintätapauksissa työelämässä. Häirinnän määritelmä muuttui uudistuksessa.

– Yhdenvertaisuusvaltuutetulle ja työsuojeluviranomaiselle tulleiden ilmoitusten määrä on kasvanut noin 50 prosenttia ja viharikosten määrä on kasvanut noin 50 prosenttia, osoittaa oikeusministeriön tutkimuskatsaus 2020–2023. Afrikkalaistaustaisten kokema syrjintä ja häirintä ovat Suomessa yleisempiä kuin keskimäärin muissa vertailumaissa EU:ssa. Erityisesti ikääntyneiden ja vammaisten ihmisten rekrytointisyrjintä on edelleen yleistä, sanoo Akavan johtava asiantuntija Miika Sahamies.

– Yhdenvertaisuuslain mukaan häirintä voi kohdistua yksilöön tai ihmisryhmään. Työnantajalla sekä koulutuksen- tai varhaiskasvatuksen järjestäjällä on velvollisuus ryhtyä toimiin tietoonsa tulleen häirinnän poistamiseksi. Jos tämä kuitenkin laiminlyö velvollisuutensa, se syyllistyy itse syrjintään. Tämä yhdenvertaisuuslain velvoite on tärkeä muistaa kaikilla työpaikoilla rasismiin ja homofobiaan puuttumiseksi, painottaa Löfgren.

Akava on Helsinki Pride -kuukauden virallinen yhteistyökumppani ja järjestää kuukauden aikana ohjelmaa työelämän yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämiseksi.

Ajankohtaista

Webinaari 21.5. | Toimintaterapia osana työkyvyn ohjaus- ja valmennustyötä →

Tervetuloa kahden webinaarin sarjaan, jossa yhdistämme teoriatiedon ja käytännön sovellukset! Käymme läpi toimintaterapian lähtökohtia ja sen hyödyntämistä erityisesti työkyvyn arvioinnissa. Saat konkreettisia työkaluja ja näkökulmia, joita voit soveltaa suoraan työssäsi. Webinaarin järjestävät yhteistyössä TOI, Vates ja Vamlas.

Tavataan torilla tiistaina 6.5. – luvassa mukavaa yhteishenkeä, upeaa musiikkia ja tietysti tärkeää ay-asiaa! →

TOI on mukana Palkkapäivä-tapahtumassa 6.5. klo 17-18.30 Helsingin Narinkkatorilla. Jäsen, tule mukaan juhlimaan kuntien ja hyvinvointialueiden ammattilaisten työn arvoa!

Maksuton Kesäduunari-info neuvoo kesätyöntekijöitä koko kesän ajan →

SAK:n, Akavan ja STTK:n yhteinen Kesäduunari-info avataan jälleen maanantaina 5.5.2025. Palvelu tarjoaa maksutonta neuvontaa kesätyöntekijöille kaikissa työsuhteeseen liittyvissä kysymyksissä. Kesäduunari-infoon voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä, eikä palvelun käyttö edellytä ammattiliiton jäsenyyttä.

Kaikki tiedotteet →