Tuoreen Akava Works -kyselyn mukaan syrjintää oli havainnut työpaikallaan 16 prosenttia akavalaisista ja 20 prosenttia muista vastanneista. Työpaikoilla tapahtuvasta ja työnantajalle ilmoitetusta syrjinnästä saatiin ratkaistua vain murto-osa, 12 prosenttia.
Julkaistu 19.3.2025
Akava esittää, että lakeihin sisältyviä oikeuksia ja velvollisuuksia yhdenmukaistetaan sekä parannetaan yksilön oikeussuojaa. Tämä edellyttää tasa-arvolain kokonaisuudistusta ja yhdenvertaisuuslain päivittämisen jatkamista.
– Syrjintä, häirintä ja vihapuhe ovat Suomen työelämässä yhä merkittäviä ongelmia. Ne vaikuttavat työpaikkojen ja koko yhteiskunnan tuottavuuteen ja hyvinvointiin. Vaikka työnantajalla on lakisääteinen velvollisuus puuttua tietoonsa tulleeseen syrjintään, lähes kolmasosassa (29 prosentissa) työnantajalle raportoiduista tapauksista jätettiin puuttumatta syrjintään, sanoo Akavan johtava asiantuntija Miika Sahamies.
Yleisimmät yksittäiset syrjintäperusteet olivat kyselytulosten mukaan mielipide, ikä ja sukupuoli. Lähes kolmasosa, 31 prosenttia, oli kokenut syrjintää vähintään kahdella eri perusteella, joista yleisimmät olivat ikä ja sukupuoli sekä ikä ja mielipide. Työpaikoilla syrjintää koetaan useimmiten arvostuksen saamisessa sekä esihenkilön ja työtovereiden asenteissa. Myös uralla etenemisessä, palkkauksessa ja työnhaussa koetaan kyselyn mukaan syrjintää.
– Syrjintää kokeneet kertoivat syrjinnästä useimmin esihenkilölleen tai työkavereilleen. On huolestuttavaa, että 19 prosenttia syrjintää kokeneista jätti viemättä asian eteenpäin ja että määräaikaisissa työsuhteissa työskentelevät alle 35-vuotiaat naiset kertoivat kokemastaan syrjinnästä kaikkein harvimmin. Työntekijöiden oikeussuojaa pitää vahvistaa, lisää Akavan tasa-arvo- ja työympäristöpäällikkö Lotta Savinko.
– Moninaiset taustat, osaamiset ja elämäntilanteet tuovat työpaikoille sekä uusia mahdollisuuksia että pulmia. Työpaikoilla on tärkeä laatia toimintaohjeet yhteistyössä henkilöstön kanssa syrjinnän, häirinnän ja kiusaamisen ennaltaehkäisemiseksi ja tunnistamiseksi. Menettelytavat ongelmatilanteiden ratkaisemiseksi pitää määritellä ja viestiä henkilöstölle, Savinko painottaa.
Akava korostaa, että työelämän tasa-arvo ja yhdenvertaisuus vaativat jatkuvaa työtä ja poliittista tahtoa.
– Viimeaikainen kansainvälinen kehitys osoittaa, että saavutettuja oikeuksia voidaan menettää, jos niitä ei puolusteta. Jopa vakiintuneissa demokratioissa voidaan nähdä tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja syrjimättömyyttä heikentävää politiikkaa. Meidän on syytä oppia tästä ja huolehtia, ettemme astu samalle tielle. Avoin ja monimuotoinen demokratia on Suomen etu, Sahamies korostaa.
Akavan ratkaisuesitykset tasa-arvoisen, yhdenvertaisen ja syrjimättömän työelämän rakentamiseksi
Akava on julkistanut linjaukset tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi, jotka ulottuvat vuosikymmenen loppuun. Keskeisimmät ratkaisuehdotukset ovat:
- Tasa-arvolain ja yhdenvertaisuuslain uudistaminen: Selkeämmät säännöt, vahvempi oikeussuoja.
- Palkkatasa-arvo ja uramahdollisuuksien yhdenvertaisuus: Palkka-avoimuutta ja läpinäkyvyyttä lisäävä sääntely.
- Segregaation purkaminen: Sukupuolittuneiden urapolkujen murtaminen ja moninaisten valintojen tukeminen.
- Työpaikkojen turvallisuus, syrjinnän ja häirinnän ehkäisy: Työnantajien vastuun selkeyttäminen ja työsuojelun vahvistaminen.
- Perheystävällinen työelämä: Perhevapaiden tasaisempi jakautuminen sekä työn ja hoivan parempi yhteensovittaminen.
Tutustu Akavan tuoreisiin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslinjauksiin.
Akava Works -kyselyssä selvitettiin syrjintähavaintoja ja -kokemuksia vastaajien nykyisessä työpaikassa. Kysely tehtiin kesällä 2024 ja sen toteuttajana oli Verian. Kyselyyn vastasi 1 003 akavalaista ja 2 146 muuta palkansaajaa. Yhteensä vastaajia oli 3 149.
Tutustu kyselyn tuloksiin.
Ajankohtaista
Webinaari 21.5. | Toimintaterapia osana työkyvyn ohjaus- ja valmennustyötä →Tervetuloa kahden webinaarin sarjaan, jossa yhdistämme teoriatiedon ja käytännön sovellukset! Käymme läpi toimintaterapian lähtökohtia ja sen hyödyntämistä erityisesti työkyvyn arvioinnissa. Saat konkreettisia työkaluja ja näkökulmia, joita voit soveltaa suoraan työssäsi. Webinaarin järjestävät yhteistyössä TOI, Vates ja Vamlas.
Tavataan torilla tiistaina 6.5. – luvassa mukavaa yhteishenkeä, upeaa musiikkia ja tietysti tärkeää ay-asiaa! →TOI on mukana Palkkapäivä-tapahtumassa 6.5. klo 17-18.30 Helsingin Narinkkatorilla. Jäsen, tule mukaan juhlimaan kuntien ja hyvinvointialueiden ammattilaisten työn arvoa!
Maksuton Kesäduunari-info neuvoo kesätyöntekijöitä koko kesän ajan →SAK:n, Akavan ja STTK:n yhteinen Kesäduunari-info avataan jälleen maanantaina 5.5.2025. Palvelu tarjoaa maksutonta neuvontaa kesätyöntekijöille kaikissa työsuhteeseen liittyvissä kysymyksissä. Kesäduunari-infoon voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä, eikä palvelun käyttö edellytä ammattiliiton jäsenyyttä.
Kaikki tiedotteet →
Tervetuloa kahden webinaarin sarjaan, jossa yhdistämme teoriatiedon ja käytännön sovellukset! Käymme läpi toimintaterapian lähtökohtia ja sen hyödyntämistä erityisesti työkyvyn arvioinnissa. Saat konkreettisia työkaluja ja näkökulmia, joita voit soveltaa suoraan työssäsi. Webinaarin järjestävät yhteistyössä TOI, Vates ja Vamlas.
TOI on mukana Palkkapäivä-tapahtumassa 6.5. klo 17-18.30 Helsingin Narinkkatorilla. Jäsen, tule mukaan juhlimaan kuntien ja hyvinvointialueiden ammattilaisten työn arvoa!
Maksuton Kesäduunari-info neuvoo kesätyöntekijöitä koko kesän ajan →SAK:n, Akavan ja STTK:n yhteinen Kesäduunari-info avataan jälleen maanantaina 5.5.2025. Palvelu tarjoaa maksutonta neuvontaa kesätyöntekijöille kaikissa työsuhteeseen liittyvissä kysymyksissä. Kesäduunari-infoon voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä, eikä palvelun käyttö edellytä ammattiliiton jäsenyyttä.
Kaikki tiedotteet →
SAK:n, Akavan ja STTK:n yhteinen Kesäduunari-info avataan jälleen maanantaina 5.5.2025. Palvelu tarjoaa maksutonta neuvontaa kesätyöntekijöille kaikissa työsuhteeseen liittyvissä kysymyksissä. Kesäduunari-infoon voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä, eikä palvelun käyttö edellytä ammattiliiton jäsenyyttä.