UutisetTyöelämä

Akava: Työmarkkinakonfliktissa ratkaisun avaimet ovat maan hallituksella

Akava on esittänyt hallitukselle työelämäuudistusten kokonaistarkastelua ja vaikutusten arviointia sekä ratkaisuja, joilla hallitusohjelman työreformeihin saataisiin tasapainoa. Esitykset eivät ole herättäneet vastakaikua. Akava korostaa, että maan hallituksella on käsissään ratkaisun avaimet työmarkkinoiden kriisiin. Akavan hallitus teki kokouksessaan 19.1. päätöksen poliittisesta työtaistelutoimesta, jonka järjestämistä Akava koordinoi.

Julkaistu 22.1.2024

Tiedote julkaistu Akavan nettiisivuilla 22.1.2024.

– Olemme koko syksyn ja alkuvuoden pyrkineet saamaan aikaan ratkaisua työmarkkinakriisiin ehdottamalla neuvottelutietä ja sopimista. Me haluamme, että hallitus kuuntelee akavalaisia, jotka ovat valmiita uudistamaan yhteiskuntaa. Hallitusohjelmassa on monia hyviä tavoitteita, mutta työelämäasioissa suunta on mielestämme väärä. Tällä toimenpiteellä ilmaisemme mielipiteemme entistä painokkaammin, sanoo Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren.

– Maan hallitus on viemässä työelämää epävarmempaan suuntaan. Haluamme ratkaista julkisen talouden vaikean tilanteen ja sopia keinoista, joilla saamme aikaan kasvua ja vahvistamme työllisyyttä. Olen vakuuttunut, että yhteistyöllä ja sopimalla päästään demokraattisessa yhteiskunnassa pidemmälle kuin hylkäämällä sopimisen perinne, Löfgren jatkaa.

Akavan liitot toteuttavat ulosmarsseja pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella

Akavan hallitus päätti kokouksessaan 19.1.2024 toteuttaa Akavan koordinoiman poliittisen työtaistelutoimenpiteen. Ulosmarssit työpaikoilta tapahtuvat helmikuun 6. päivänä kello 14–16 pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella sekä osin muilla paikkakunnilla eri puolilla Suomea.

Ulosmarsseihin osallistuvat seuraavat Akavan liitot: Agronomiliitto, Akavan Erityisalat, Akavan sairaanhoitajat ja Taja, DIFF – Ingenjörerna i Finland, Insinööriliitto, KTK Tekniikan Asiantuntijat, Kuntoutusalan asiantuntijat, Luonnon-, ympäristö- ja metsätieteilijöiden liitto Loimu, Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia, Suomen Farmasialiitto, Suomen Lääkäriliitto, Suomen Psykologiliitto, Suomen Puheterapeuttiliitto, Suomen Terveydenhoitajaliitto, Suomen Työterveyshoitajaliitto, Tieteentekijät, Tradenomit ja Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut.

– Ulosmarsseihin osallistuvat liitot ovat tehneet päätöksensä omista lähtökohdistaan. Monissa liitoistamme on virkasuhteisia jäseniä, jotka eivät voi osallistua ulosmarssiin. Osa liitoistamme jo reagoinut erilaisin toimenpitein tai ollut mukana aiemmin muiden keskusjärjestöjen koordinoimissa toimenpiteissä, Löfgren kertoo.

– Kantamme on selkeä. Olemme valmiit yhteistyöhön ja neuvottelemaan. Teemme töitä paremman työelämän puolesta. Vetoan maan hallitukseen, että haemme yhdessä ratkaisun työmarkkinakriisiin, Löfgren painottaa.

Seuraa tiedotustilaisuutta 22.1. alkaen kello 10 osoitteessa
https://www.webcasting.fi/akava/wygNpCmo/

Ajankohtaista

JUKO | Pääministeri Petteri Orpo kutsui työmarkkinajohtajat koolle perjantaiksi →

Orpo toivoo, että järjestöt aloittaisivat neuvottelut palkkamallista. JUKOsta pääministerin tapaamiseen osallistuvat va. toiminnanjohtaja Jouni Vattulainen ja hallituksen puheenjohtaja Katarina Murto.

TOIn apurahahaku 2024 on auki →

Jäsenenämme voit hakea apurahaa täydennyskoulutukseen, tieteelliseen tutkimukseen ja alan kehittämiseen. Tutustu hakuehtoihin ja -ohjeisiin ja hae apurahaa perjantaihin 26.4.2024 klo 16 mennessä!

SAK, Akava ja STTK: Työuralla tapahtuva opiskelu vaatii tukea →

Palkansaajakeskusjärjestöt SAK, Akava ja STTK esittävät, että aikuiskoulutustuen pohjalle luodaan uusi tukimalli, joka turvaisi osaavan työvoiman saatavuutta eri aloilla työelämän osaamistarpeiden muuttuessa.

Kaikki tiedotteet →