UutisetTyöelämä

Akava vastustaa henkilöperusteisen irtisanomisen helpottamista ja varoitusmenettelysäännösten väljentämistä

Akava ei hyväksy esitettyjä irtisanomissääntelyn muutoksia, jotka heikentäisivät merkittävästi työntekijän asemaa ja työsuhdeturvaa.

Julkaistu 7.3.2025

Akava jätti yhdessä muiden palkansaajakeskusjärjestöjen kanssa työryhmän mietintöön eriävän mielipiteen. Henkilöperusteisen irtisanomisperusteen madaltamista koskevan työryhmän työ päättyi 14.2.2025 ja työryhmän mietintö lähetettiin lausuntokierrokselle 24.2.2025.

– Työryhmässä valmistelimme henkilöön liittyvän irtisanomisperusteen sääntelyn muuttamista hallitusohjelmakirjauksen pohjalta niin, että työsopimuksen päättämiseen riittäisi jatkossa asiallinen syy. Työryhmään tuotiin kuitenkin ilman yksimielisyyttä hallitusohjelmakirjausta laajempia lainsäädäntömuutoksia, ja muutokset laajennettiin työn aikana koskemaan muun muassa varoitusmenettelyä, muun työn tarjoamisvelvollisuutta ja irtisanomisperusteen kokonaisharkinnassa huomioitavia seikkoja, kertoo Akavan johtava asiantuntija Hannele Fremer, joka edusti Akavaa työryhmässä.

– Pidämme hyvin ongelmallisena, että lakimuutoksia tehtiin ilman tasapainottavia toimia. Ehdotetut muutokset heikentävät merkittävästi työntekijän asemaa ja työsuhdeturvaa. Ne vaikuttavat laajasti kaikkiin työsuhteisiin työntekijöihin yksityisellä ja julkisella sektorilla. Muutokset eivät koske virkamiehiä ja virkasuhteisia, sanoo Akavan työmarkkinajohtaja Ville Kopra.

Irtisanomiskynnyksen madaltaminen lisää epävarmuutta

– Katsomme Akavassa, että irtisanomiskynnyksen madaltaminen ja muut irtisanomismenettelyyn tehtävät heikennykset ovat perusteettomia. Irtisanominen on nykyisinkin mahdollista, kun pätevä syy on olemassa ja irtisanomisprosessi hoidetaan asiallisesti. Vakiintunut oikeuskäytäntö menettää lakimuutosten jälkeen merkityksensä ja syntyy pitkäkestoinen oikeudellisen epävarmuuden tila. Muutokset lisäävät tulkintariitoja ja tuomioistuinkäsittelyitä, Fremer huomauttaa.

Jatkossa työntekijän irtisanomisessa olisi keskeisintä sen arviointi, ettei työnantajalta voida kohtuudella edellyttää sopimussuhteen jatkamista irtisanomisaikaa pidempään. Lisäksi työntekijästä johtuvasta alisuoriutumisesta säädettäisiin erikseen irtisanomisperusteena.

– Irtisanomisperusteen kokonaisarvioinnissa tulee ottaa huomioon kaikki työnantajan ja työntekijän menettelyyn ja olosuhteisiin liittyvät seikat. Myös työnantajan toimilla kuten perehdyttämisellä, opastamisella, työn johtamisella, työn kuormitustekijöiden vähentämisellä sekä annetuilla varoituksilla on oltava aina irtisanomisperustetta arvioitaessa merkitystä, Fremer korostaa.

Varoituksenantovelvollisuudesta säädettävä jämäkämmin

– Mielestämme ei ole perusteltua, että myös säännöksiä varoitusmenettelystä heikennetään. Irtisanomistilanteiden ongelmat ovat liittyneet erityisesti siihen, että varoituksia ei ole annettu tai niitä käytetään väärin. Tällaisia ongelmia olisi tullut korjata täsmentämällä varoitusmenettelyä, eikä sääntelymuutoksella, Kopra toteaa.

– Varoituskäytäntö on oleellinen osa työnantajan työnjohto- ja valvontavelvoitteita. Se suojaa työsopimussuhteen jatkuvuutta. Varoitus pitää antaa aina kirjallisesti ja siitä pitää ilmetä selvästi, mitä työnantaja odottaa työntekijältä toiminnan korjaamiseksi. Jotta irtisanominen on asianmukainen, työntekijällä pitää olla mahdollisuus korjata menettelynsä. Nyt tätä mahdollisuutta heikennettäisiin laajentamalla mahdollisuutta jättää varoitus antamatta, Fremer sanoo.

Tutustu palkansaajakeskusjärjestöjen jättämään eriävään mielipiteeseen täällä.

Uutinen julkaistu Akavan sivuilla 26.2.2025.

Ajankohtaista

Webinaari 21.5. | Toimintaterapia osana työkyvyn ohjaus- ja valmennustyötä →

Tervetuloa kahden webinaarin sarjaan, jossa yhdistämme teoriatiedon ja käytännön sovellukset! Käymme läpi toimintaterapian lähtökohtia ja sen hyödyntämistä erityisesti työkyvyn arvioinnissa. Saat konkreettisia työkaluja ja näkökulmia, joita voit soveltaa suoraan työssäsi. Webinaarin järjestävät yhteistyössä TOI, Vates ja Vamlas.

Tavataan torilla tiistaina 6.5. – luvassa mukavaa yhteishenkeä, upeaa musiikkia ja tietysti tärkeää ay-asiaa! →

TOI on mukana Palkkapäivä-tapahtumassa 6.5. klo 17-18.30 Helsingin Narinkkatorilla. Jäsen, tule mukaan juhlimaan kuntien ja hyvinvointialueiden ammattilaisten työn arvoa!

Maksuton Kesäduunari-info neuvoo kesätyöntekijöitä koko kesän ajan →

SAK:n, Akavan ja STTK:n yhteinen Kesäduunari-info avataan jälleen maanantaina 5.5.2025. Palvelu tarjoaa maksutonta neuvontaa kesätyöntekijöille kaikissa työsuhteeseen liittyvissä kysymyksissä. Kesäduunari-infoon voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä, eikä palvelun käyttö edellytä ammattiliiton jäsenyyttä.

Kaikki tiedotteet →