TOI on julkaissut toimintaterapeuttien päivitetyt ammattieettiset ohjeet, jotka hyväksyttiin liiton syysliittokokouksessa 20. marraskuuta. Päivitetyt ohjeet huomioivat aiempaa paremmin toimintaterapeuttien nykyisen työskentely-ympäristön.
Julkaistu 9.12.2024
Ammattieettisten ohjeiden on tarkoitus palvella toimintaterapeutteja ja alan opiskelijoita päivittäisessä päätöksenteossa. Ammattietiikka on jatkuvasti läsnä toimintaterapeutin työssä.
– Työssä tulee päivittäin eteen tilanteita, joissa täytyy käyttää eettistä harkintaa. Ammattieettisten ohjeiden on tarkoitus luoda suuntaviivoja näihin tilanteisiin ja toimia selkänojana etenkin eettisten ongelmatilanteiden äärellä. Toimintaterapeuttien työ on vaativaa ja itsenäistä, mikä korostaa yhteisten ohjeiden merkitystä. Olen iloinen, että toimintaterapeutit pääsevät nyt hyödyntämään päivitettyjä ohjeita, sanoo TOIn kehittämisasiantuntija Eva Paakkanen, joka toimi päivitystyöstä vastanneen projektityöryhmän projektipäällikkönä.
Edellinen versio ohjeista on julkaistu vuonna 2011. Päivitetyt ohjeet huomioivat aiempaa paremmin esimerkiksi toimintaterapeuttien nykyisen työskentely-ympäristön.
– Ohjeissa on nyt huomioitu esimerkiksi digitalisaation mukanaan tuoma muutos. Ohjeiden on kuitenkin tarkoitus liikkua yleisellä tasolla ja niiden halutaan kestävän aikaa. Tästä syystä ohjeissa ei ole erityisesti syvennytty esimerkiksi teknologiaa tai kestävää kehitystä koskeviin kysymyksiin, vaikka aiheet ovatkin ajankohtaisia ja tärkeitä. Näistä aiheista on sen sijaan tarkoitus laatia erilliset, käytännönläheisemmät suositukset tulevaisuudessa, Paakkanen kertoo.
Myös toimintaterapian arvopohja ja toiminnallisen oikeudenmukaisuudet teema näkyvät nykyisissä ohjeissa aiempaa selkeämmin. Lisäksi ohjeiden kieltä on ajantasaistettu.
Ohjeiden päivittämisestä vastasi TOIn kokoama projektityöryhmä, joka aloitti työskentelyn syksyllä 2023. Ryhmään kuuluivat Annariika Anundi, Noora Keski-Koukkari, Iida Aareva, Sanna Saikko, Eva Paakkanen sekä TOIn aiempi toiminnanjohtaja Leila Mäkelä (6/2024 asti). Päivitystyötä tehtiin tiiviissä yhteistyössä TOIn jäsenistön kanssa. Lisäksi ohjeiden kommentointiin osallistui useita eri alojen asiantuntijoita.
Tutustu ohjeisiin täällä! Dokumentin lopusta löytyy check list, johon on koottu ohjeiden pääkohdat nopeaa silmäilyä varten.
Kevään Vahva TOImija –seminaarissa syvennytään etiikkaan
Kevään 2025 ensimmäisessä Vahva TOImija –seminaarissa käsitellään ammattietiikkaa eri näkökulmista. Tilaisuudessa keskustellaan myös juuri päivitetyistä toimintaterapeuttien ammattieettisistä ohjeista.
Tilaisuuden päivämäärä ilmoitetaan lähiaikoina, seuraathan siis viestintäämme!
Lisätiedot:
Eva Paakkanen, TOIn kehittämisasiantuntija
p. 0401971482
Ajankohtaista
Hyvää kesää! TOImisto lomailee 30.6.–3.8. →TOImiston väki lomailee 30.6.–3.8., jolloin myös jäsenpalvelut ovat pääsääntöisesti kiinni. Jos jätät yhteydenottopyynnön kyseisenä aikana, olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.
Akava vahvistaa sateenkaarivähemmistöjen oikeuksia myös teemapäivien ulkopuolella →Akavan sateenkaaripoliittista toimintaa kehitetään työpajoissa, joihin osallistuu Akavan ja jäsenliittojen henkilöstöä. TEK kartoittaa työehtosopimusten sukupuoleen, seksuaalisuuteen ja perheiden moninaisuuteen liittyviä puutteita.
Miten työelämästä tehdään perheystävällisempi sateenkaariperheille? →Perheystävällisyyssuunnitelma, harkitut sanavalinnat ja jokaisen työntekijän vapaus määritellä itse, ketkä ovat hänen perhettään, ovat ensimmäisiä askelia perheystävällisen työpaikan luomisessa.
Kaikki tiedotteet →
TOImiston väki lomailee 30.6.–3.8., jolloin myös jäsenpalvelut ovat pääsääntöisesti kiinni. Jos jätät yhteydenottopyynnön kyseisenä aikana, olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.
Akavan sateenkaaripoliittista toimintaa kehitetään työpajoissa, joihin osallistuu Akavan ja jäsenliittojen henkilöstöä. TEK kartoittaa työehtosopimusten sukupuoleen, seksuaalisuuteen ja perheiden moninaisuuteen liittyviä puutteita.
Miten työelämästä tehdään perheystävällisempi sateenkaariperheille? →Perheystävällisyyssuunnitelma, harkitut sanavalinnat ja jokaisen työntekijän vapaus määritellä itse, ketkä ovat hänen perhettään, ovat ensimmäisiä askelia perheystävällisen työpaikan luomisessa.
Kaikki tiedotteet →
Perheystävällisyyssuunnitelma, harkitut sanavalinnat ja jokaisen työntekijän vapaus määritellä itse, ketkä ovat hänen perhettään, ovat ensimmäisiä askelia perheystävällisen työpaikan luomisessa.