Historiallisen laajat lakot kunta-alalla alkavat 3.5.2022

Lakko koskee myös osaa TOIn jäsenistä. Lisää tietoa TOIn 2.5. lähettämässä jäsenkirjeessä.

Julkaistu 3.5.2022

Edessä on historiallisen laaja lakkoaalto, kun akavalaisia kunta-alan asiantuntijoita ja esimiehiä edustavan neuvottelujärjestön JUKOn lakot alkavat kymmenessä kaupungissa tiistaina.

JUKOn kanssa samaan aikaan 3.–9. toukokuuta lakkoilevat myös ammattiliitot JHL ja Jyty, joten Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Kauniaisissa sekä Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä lakossa on yhteensä yli 81 000 palkansaajaa.

Töistä onkin jäämässä pois jopa joka viides kuntien 425 000 palkansaajasta.

Lakkojen tavoitteena on vauhdittaa kuntasektorin jumiutuneita virka- ja työehtoneuvotteluja. Vauhtia JUKO, JHL ja Jyty hakevat käynnissä olevalle sovittelulle myös Helsingin Narinkkatorin yhteisestä mielenilmauksesta perjantaina 6. toukokuuta kello 12–16.

Vaikutusta kuntalaisten arkeen – mutta ei henkeen, terveyteen, turvallisuutteen eikä omaisuuteen

Akavalaisten lakot tuntuvat laajalti kaupunkien palveluissa muun muassa opetuksessa ja päivähoidossa, sosiaalipalveluissa, terveydenhoidossa, teknisissä palveluissa ja hallinnossa.JUKOn ja sen jäsenliittojen lakot koskevat kunnallista yleistä virka- ja työehtosopimusta (KVTES), SOTE-sopimusta, opetushenkilöstön (OVTES) ja teknisen henkilöstön (TS) sopimuksia.

Myös koko kunta-alaa koskeva ylityö- ja vuoronvaihtokielto jatkuu.

Lakkojen ja ylityö- ja vuoronvaihtokiellon ulkopuolelle on rajattu tehtävät, jotka voivat aiheuttaa kansalaisten hengen, terveyden, turvallisuuden tai omaisuuden vaarantumisen.

Lisää tietoa jäsenille TOIn 2.5.2022 lähettämässä jäsenkirjeessä.

Ajankohtaista

Sovintoehdotuksen palkkaohjelma koko kunta-alalle oli oikea askel – ”Valitettavaa, ettei sovintoa syntynyt” →

JUKO ja TOIn hallitus olisivat olleet valmiita ehdotuksen läpimenoon. Kunta-alan neuvottelujen jatko on nyt avoinna. Toistaiseksi voimassa ollut ylityö- ja vuoronvaihtokielto kunta-alalla päättyy.

Historiallisen laajat lakot kunta-alalla alkavat 3.5.2022 →

Lakko koskee myös osaa TOIn jäsenistä. Lisää tietoa TOIn 2.5. lähettämässä jäsenkirjeessä.

Pääkaupunkiseudun lakot siirtyvät 14 vuorokaudella eteenpäin. →

Lisää tietoa TOIn jäsenkirjeessä.

Kaikki tiedotteet →