TyöelämäUutiset

HUSin yt-neuvottelut käynnistyivät – jukolainen pääluottamusmies tukee TOIn jäseniä

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) käynnisti 30.8. koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut. Toistaiseksi ei ole tietoa, miten neuvottelut mahdollisesti vaikuttavat TOIn jäsenistöön. TOI muistuttaa, että epäselvissä tilanteissa kannattaa ottaa yhteyttä luottamusmieheen.

Julkaistu 30.8.2024

HUSin yt-neuvottelut käynnistyivät perjantaina 30.8. Yhtymähallitus päätti neuvotteluiden aloittamisesta aiemmin elokuussa. Vähintään kuusi viikkoa kestävät neuvottelut koskevat koko HUS-yhtymän henkilöstöä eli noin 28 000 henkilöä ja voivat johtaa enintään 990 henkilötyövuoden vähentämiseen. Neuvotteluiden tavoite on saavuttaa 50 miljoonan euron vuosittaiset säästöt.

Neuvotteluiden taustalla on HUSin alijäämäinen talous. Tämänhetkisen arvion mukaan HUSin kuluvan vuoden tulos on noin 70 miljoonaa euroa alijäämäinen. Kokonaissopeutustarve vuodelle 2025 on arviolta 140 miljoonaa euroa. Vuosina 2025–2027 kokonaissopeuttamistarve nousee yhteensä 508 miljoonaan euroon.

Henkilöstöön mahdollisesti kohdistuvat toimet voivat käsittää muun muassa osa-aikaistamisia ja/tai irtisanomisia. Vaihtoehtoisia ratkaisuja haetaan esimerkiksi tehtävien täyttämättä jättämisellä, tehtävänkuvien muutoksilla ja määräaikaisten palvelussuhteiden tarkastelulla. Vaikutuksia voisi olla myös esimerkiksi tehtävänkuvaan, työntekopaikkaan, työaikamuotoon tai palkkaukseen.

Suunnitellut sopeuttamistoimet kohdistuisivat mahdollisuuksien mukaan ensisijaisesti muuhun kuin välittömään potilastyöhön. HUS tavoittelee lähtökohtaisesti pysyviä henkilöstösäästöjä, mutta mitään henkilöstöön liittyviä sopeutustoimenpide-ehdotuksia ei ennen yt-neuvottelujen päättymistä suljeta pois keinovalikoimasta.

Neuvotteluissa työnantaja esittää käsiteltäväksi ainakin seuraavia henkilöstömäärään ja -rakenteeseen vaikuttavia toimenpiteitä taloudellisista ja tuotannollisista syistä:

  • eläköitymisen hyödyntäminen,

  • määräaikaisten palvelussuhteiden vähentäminen,

  • organisaatiomuutokset ja toimintojen uudelleenjärjestelyt,

  • henkilöstöjärjestöjen ja henkilöstön esitykset henkilöstösäästöistä ja

  • työnantajan toimenpiteet, palvelussuhteiden irtisanominen ja osa-aikaistaminen.

Toistaiseksi ei ole tietoa, miten neuvottelut mahdollisesti vaikuttavat TOIn jäsenistöön. TOI seuraa tilannetta aktiivisesti.

TOIn puheenjohtaja Kirsi Wikman muistuttaa, että mikäli yt-neuvottelut herättävät kysymyksiä nyt tai myöhemmin, kannattaa olla matalalla kynnyksellä yhteydessä työpaikan jukolaiseen pääluottamusmieheen tai liiton TOImistoon. Pääluottamusmiehen yhteystiedot löytyvät yleensä työpaikan ilmoitustaululta tai intranetistä.

Jos et tiedä, kuka työpaikkasi pääluottamusmies on, ole yhteydessä liiton TOImistoon.

Lisätiedot:

Tove Lassenius, TOIn toiminnanjohtaja
p. 040 613 9821

Kirsi Wikman, TOIn puheenjohtaja
p. 040 825 3107

Mitkä yt-neuvottelut?

Yhteistoimintaneuvottelut perustuvat lakiin työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella. Toisin kuin yrityksiä koskevassa laissa, kuntien ja hyvinvointialueiden on aina käytävä yt-neuvottelut riippumatta työpaikan henkilöstömäärästä.

Lain tarkoituksena on edistää työnantajan ja henkilöstön välistä yhteistoimintaa. Se antaa henkilöstölle mahdollisuuden osallistua heitä koskevaan päätöksentekoon. Kunnissa ja hyvinvointialueilla on yhteistoimintaelin, joka koostuu työnantajan ja henkilöstön edustajista. Suomen Toimintaterapeuttiliiton jäsenten kohdalla henkilöstön edustajana toimii JUKOn pääluottamusmies.

Harkitessaan vähintään kymmenen työntekijän irtisanomista, lomauttamista yli 90 päiväksi tai osa-aikaistamista, työnantajan on annettava näiden työntekijöiden edustajille kirjallinen selvitys toimien perusteista, määrästä ja aikataulusta sekä siitä, miksi juuri tietyt henkilöt ovat valikoituneet niiden kohteiksi. Lisäksi työnantajan on laadittava henkilöstön edustajille kirjallinen esitys työllistymistä edistäväksi toimintasuunnitelmaksi.

Mikäli työnantajan harkitsema irtisanominen, osa-aikaistaminen tai 90 päivää pidempi lomauttaminen kohdistuu vähintään kymmeneen työntekijään, työnantajan katsotaan täyttäneen neuvotteluvelvoitteensa, kun yt-neuvotteluja on käyty vähintään kuuden viikon ajanjaksona niiden alkamisesta lukien, ellei yhteistoimintaneuvotteluissa toisin sovita. Työnantaja saa vasta tämän jälkeen päättää varsinaisista toimenpiteistä ja niiden kohdentamisesta.

Ajankohtaista

Webinaari 21.5. | Toimintaterapia osana työkyvyn ohjaus- ja valmennustyötä →

Tervetuloa kahden webinaarin sarjaan, jossa yhdistämme teoriatiedon ja käytännön sovellukset! Käymme läpi toimintaterapian lähtökohtia ja sen hyödyntämistä erityisesti työkyvyn arvioinnissa. Saat konkreettisia työkaluja ja näkökulmia, joita voit soveltaa suoraan työssäsi. Webinaarin järjestävät yhteistyössä TOI, Vates ja Vamlas.

Tavataan torilla tiistaina 6.5. – luvassa mukavaa yhteishenkeä, upeaa musiikkia ja tietysti tärkeää ay-asiaa! →

TOI on mukana Palkkapäivä-tapahtumassa 6.5. klo 17-18.30 Helsingin Narinkkatorilla. Jäsen, tule mukaan juhlimaan kuntien ja hyvinvointialueiden ammattilaisten työn arvoa!

Maksuton Kesäduunari-info neuvoo kesätyöntekijöitä koko kesän ajan →

SAK:n, Akavan ja STTK:n yhteinen Kesäduunari-info avataan jälleen maanantaina 5.5.2025. Palvelu tarjoaa maksutonta neuvontaa kesätyöntekijöille kaikissa työsuhteeseen liittyvissä kysymyksissä. Kesäduunari-infoon voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä, eikä palvelun käyttö edellytä ammattiliiton jäsenyyttä.

Kaikki tiedotteet →