UutisetTyöelämä

JUKO | JUKOn hallituksen puheenjohtaja Murto ja Tehyn puheenjohtaja Rytkönen selvitysnaisiksi

Työministeri Arto Satonen toivoo, että nyt selvitetään, miten palkansaajajärjestöt lähtisivät neuvottelemaan vientivetoisesta työmarkkinamallista.

Julkaistu 26.3.2024

JulkaistuJUKOn sivuilla 22.3.2024.

Työministeri Arto Satonen on pyytänyt JUKOn hallituksen puheenjohtajaa Katarina Murtoa (OAJ) ja Tehyn puheenjohtajaa Millariikka Rytköstä selvittämään keinoja, joilla viime syksyn työmarkkinakeskusteluihin osallistuneet järjestöt olisivat valmiita neuvottelemaan vientivetoisesta palkkamallista.

- Toivon, että puheenjohtajat Murto ja Rytkönen selvittävät ja löytävät keinon, jolla kaikki syksyllä 2023 kaksikantaisiin neuvotteluihin osallistuneet palkansaajajärjestöt saataisiin saman pöydän ääreen neuvottelemaan Suomelle yhteisesti hyväksyttyä ja kestävää työmarkkinamallia. Näin kaikki työmarkkinaosapuolet sitoutuisivat uuteen työmarkkinamalliin vahvemmin, Satonen toteaa tiedotteessa.

Työ- ja elinkeinoministeriö tiedotti 22. maaliskuuta myös, että valtiosihteeri Mika Nykäsen selvitystyö Suomen työmarkkinamallin neuvottelujen jatkumisen edellytyksistä on valmistunut. Selvityksen mukaan työmarkkinajärjestöt toivovat palkkamallia sopimuspohjalta. Osalla järjestöistä on myös ennakkoehtoja neuvottelujen käynnistämiseksi.

Lakivalmistelu työrauha- ja lakkolainsäädännöstä jatkuu kolmikantaisessa työryhmässä. Hallituksen esitys on tarkoitus tuoda eduskuntaan syksyllä. Paikallisen sopimisen lakipaketti puolestaan on parhaillaan lausuntokierroksella. Lue JUKOn valtiosektorin lausunto: Paikallisen sopimisen nykytila valtiolla riittää.

Työmarkkinamalli & hallitusohjelma | Julkisen sektorin akavalaisilla edelleen valmius neuvotella työmarkkinamallista – ”Palkoista päättäminen lailla olisi jäätävän huono vaihtoehto” | 20.3.2024

Ajankohtaista

SAK, Akava ja STTK: Aikuiskoulutustuelle ei onnistuttu luomaan korvaavaa mallia →

Palkansaajajärjestöt SAK, Akava ja STTK jättivät eriävän mielipiteen työuran aikaista jatkuvaa oppimista kehittävän työryhmän loppuraporttiin, joka julkaistiin tänään 11. huhtikuuta. Järjestöt eivät kannata opintotukeen tai lainaan perustuvaa mallia aikuiskoulutustuen tilalle.

Tervetuloa TOIn kevätkokoukseen 16.5.2024! →

TOIn sääntömääräinen kevätkokous järjestetään torstaina 16.5.2024 klo 17 alkaen Akavatalolla. Ilmoittaudu viimeistään 10.5. ja tule mukaan kokoukseen paikan päälle tai etänä.

Toimintaterapeuttiliitto: Kuntoutukseen tulee päästä myös ilman diagnoosia →

Suomessa tarvitaan uudenlaista ajattelua kuntoutukseen pääsyn kriteereistä. Hallitusohjelman tavoite siirtää sote-palveluiden painopiste korjaavista toimenpiteistä ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen apuun on hyvä, mutta esimerkiksi kirjaus nuorten ammatilliseen kuntoutukseen pääsemisestä vain sairaus- tai vammadiagnoosilla vaikuttaa toteutuessaan päinvastoin, Suomen Toimintaterapeuttiliitto toteaa.

Kaikki tiedotteet →