TyöelämäUutiset

JUKO | Julkisen sektorin akavalaiset eivät edelleenkään lämpene vientivetoisesta palkkamallista laissa – ”Valtakunnansovittelijasta tulisi julkisaloille hyödytön”

Työministeri Arto Satonen keskusteli uuden työmarkkinamallin valmistelusta työmarkkinajärjestöjen ja valtakunnansovittelijan kanssa tiistaina.

Julkaistu 16.1.2024

Uutinen julkaistu JUKOn sivuilla 16.1.2024.

Hallituksen suunnitelma säätää lailla vientialojen palkankorotuksista palkkakatto muille aloille on myrkkyä julkisen sektorin akavalaisille.

– Vientimalli laissa tarkoittaa, että jatkossa valtakunnansovittelijan instituutio on julkiselle sektorille hyödytön, emmekä tule käyttämään sitä, neuvottelujärjestö JUKOn hallituksen puheenjohtaja Katarina Murto painottaa.

Julkisen sektorin virka- ja työehtosopimusneuvotteluissa JUKO edustaa yhtenä pääsopijajärjestönä 35:tä akavalaista liittoa ja niiden 2 00 000:ta jäsentä.

– Lain valmistelu alkanee, mutta neuvottelutie olisi yhä ainoa järkevä ratkaisu. Lakiin vietävä vientimalli ei ole kenenkään näkökulmasta hyvä. Sitä ei puolla valtakunnansovittelija ja työministerikin on todennut, ettei se ole paras ratkaisu.

Työministeri Arto Satonen keskusteli uuden työmarkkinamallin valmistelusta työmarkkinajärjestöjen ja valtakunnansovittelijan kanssa tänään tiistaina.

Vientivetoinen palkkamalli ja julkisalojen työvoimapula kulkevat käsi kädessä

Hallitus on kirjannut ohjelmaansa niin sanotun vientivetoisen palkkamallin. Siinä keskeisten vientialojen palkankorotukset määrittelisivät myös muiden alojen korotukset.

Jos kirjaus toteutuu, se rajoittaisi valtakunnansovittelijan tai sovittelulautakunnan mahdollisuuksia tarjota yleistä linjaa korkeampia palkankorotuksia.

Samalla se vähentäisi julkisen sektorin keinoja kilpailla yksityisen sektorin kanssa osaavasta työvoimasta. Useat julkisalojen työpaikat kärsivät työvoima- ja resurssipulasta, mikä jo nyt vaarantaa kansalaisten lakisääteisen oikeuden yhdenvertaisiin julkisiin palveluihin.

Työmarkkinamalli & hallitusohjelma | JUKO: ”Vientimallin vieminen lainsäädäntöön politisoisi palkka- ja työehtoneuvottelut” | 10.1.2024

Ajankohtaista

JUKO | Pääministeri Petteri Orpo kutsui työmarkkinajohtajat koolle perjantaiksi →

Orpo toivoo, että järjestöt aloittaisivat neuvottelut palkkamallista. JUKOsta pääministerin tapaamiseen osallistuvat va. toiminnanjohtaja Jouni Vattulainen ja hallituksen puheenjohtaja Katarina Murto.

TOIssa on voimaa – Satakunnassa! 21.3.2024 →

TOIn puheenjohtaja Kirsi Wikman kutsuu kaikki Satakunnan alueen jäsenet yhteiseen tapaamiseen Porissa torstaina 21.3.2024 klo 17-19.

TOIn apurahahaku 2024 on auki →

Jäsenenämme voit hakea apurahaa täydennyskoulutukseen, tieteelliseen tutkimukseen ja alan kehittämiseen. Tutustu hakuehtoihin ja -ohjeisiin ja hae apurahaa perjantaihin 26.4.2024 klo 16 mennessä!

Kaikki tiedotteet →