Uutiset

JUKO: Neuvottelut työmarkkinamallista käynnistyvät – Akavalaiset julkisalat: ”Olemme tyytyväisiä, että neuvottelut alkavat”

Työministeri Arto Satonen esitti toiveen saada työmarkkinajärjestöiltä ehdotuksia tavasta neuvotella palkankorotukset. Hallitusohjelmaan on nyt kirjattu niin kutsuttu vientivetoinen palkkamalli. Jos kirjaus toteutuisi, se rajoittaisi valtakunnansovittelijan tai sovittelulautakunnan mahdollisuuksia tarjota yleistä linjaa korkeampia palkankorotuksia.

Julkaistu 20.11.2023

Julkaistu JUKOn sivuilla 16.11.2023

JUKO on tyytyväinen, että neuvottelut työmarkkinamallista alkavat ensi viikon perjantaina 24.11.

– Hyvä, että neuvotteluprosessi lähtee viimein liikkeelle, toteaa akavalaisia julkisalojen liittoja virka- ja työehtosopimusneuvotteluissa edustavan JUKOn hallituksen puheenjohtaja Katarina Murto.

Hän muistuttaa, että lähtökohdat neuvotteluille ovat haastavat.

– Näkemyksemme on, että lakitien sijaan työmarkkinamallista tulisi sopia työmarkkinaosapuolten kesken. Vientivetoinen malli ei käy sellaisenaan, vaan mallissa on huomioitava julkinen sektori ja alakohtaiset ratkaisut.

Noin 200 000:ta julkisen sektorin akavalaista palkansaajaa neuvotteluissa edustavat JUKOn puheenjohtaja Katarina Murto (OAJ) ja toiminnanjohtaja Mari Keturi.

Neuvottelujen taustalla on työministeri Arto Satosen toive saada työmarkkinajärjestöiltä ehdotuksia tavasta neuvotella palkankorotukset, eli uudesta työmarkkinamallista. Hallitusohjemaan on nyt kirjattu niin sanottu vientivetoinen palkkamalli. Siinä keskeisten vientialojen palkankorotukset määrittelisivät myös muiden alojen korotukset.

Jos kirjaus toteutuisi, se rajoittaisi valtakunnansovittelijan tai sovittelulautakunnan mahdollisuuksia tarjota yleistä linjaa korkeampia palkankorotuksia.

Kutsun neuvotteluihin ovat esittäneet Kaupan liitto, Kemianteollisuus, Palvelualojen työnantajat Palta, Teknologiateollisuuden työnantajat ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat (KT).

JUKOn mediatiedoteesta uutisoivat muun muassa Helsingin Sanomat ja Kauppalehti.

Ajankohtaista

Infowebinaari 11.12. | Kotitalousvähennys fysio- ja toimintaterapiassa →

Kotitalousvähennystä on ensi vuodesta alkaen mahdollista saada kotona toteutetusta fysio- ja toimintaterapiasta. Kuntoutusalan yhteisessä infowebinaarissa maanantaina 11.12. perehdytään siihen, mitä uudistus tarkoittaa käytännössä.

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen yt-neuvottelut käynnistyvät – jukolainen pääluottamusmies tukee TOIn jäseniä →

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen yt-neuvottelut käynnistyvät 5.12. Toistaiseksi ei tiedetä, miten neuvottelut konkreettisesti vaikuttavat alueella työskentelevään TOIn jäsenistöön.

SAK, Akava ja STTK: Muutokset työtaisteluoikeuteen horjuttavat työmarkkinoiden tasapainoa entisestään →

Palkansaajakeskusjärjestöt SAK, Akava ja STTK ovat antaneet yhteisen lausunnon, joka koskee työrauhalainsäädännön uudistusta. Lausunnossa toistuu aiempi näkemys siitä, että valmistelu on puutteellista, eikä kyse ole huolellisesta kolmikantaisesta valmistelusta.

Kaikki tiedotteet →