TyöelämäUutiset

JUKO | Pääministeri Petteri Orpo kutsui työmarkkinajohtajat koolle perjantaiksi

Orpo toivoo, että järjestöt aloittaisivat neuvottelut palkkamallista. JUKOsta pääministerin tapaamiseen osallistuvat va. toiminnanjohtaja Jouni Vattulainen ja hallituksen puheenjohtaja Katarina Murto.

Julkaistu 5.3.2024

Uutinen julkaistu JUKOn sivuilla 4.3.2024.

Pääministeri Petteri Orpo on kutsunut noin kahdenkymmenen työmarkkinajärjestön johtajat tapaamiseen perjantaiksi 8. maaliskuuta. Kesärantaan on kutsuttu myös valtakunnansovittelija Anu Sajavaara.

Orpo toivoo, että työnantajien ja palkansaajien järjestöt ryhtyisivät neuvottelemaan ja sopisivat Suomen palkkamallista keskenään, jolloin hallituksen ei tarvitsisi säätää lakia vientivetoisesta mallista.

Akavalaisia julkisalan liittoja Kesärannan keskustelussa edustavat JUKOn va. toiminnanjohtaja Jouni Vattulainen ja JUKOn hallituksen puheenjohtaja Katarina Murto.

Vattulainen on tyytyväinen pääministerin pyrkimykseen edistää neuvotteluja palkkamallista: – Tämä on hyvä avaus erittäin hankalan tilanteen kartoittamiseksi ja avaamiseksi. JUKO on kaiken aikaa kannattanut neuvottelemalla syntyvää ratkaisua.

Edellisen kerran palkansaaja- ja työnantajajärjestöt keskustelivat mallin kehittämisestä viime vuoden loppupuolella. Varsinaiset neuvottelut eivät kuitenkaan alkaneet tuolloin, kun SAK olisi halunnut käsitellä samassa yhteydessä myös muita hallitusohjelman työelämämuutoksia.

Vientivetoinen palkkamalli ja julkisalojen työvoimapula kulkevat käsi kädessä

Hallitus on kirjannut ohjelmaansa niin sanotun vientivetoisen palkkamallin. Siinä keskeisten vientialojen palkankorotukset määrittelisivät myös muiden alojen korotukset.

Jos kirjaus toteutuu, se rajoittaisi valtakunnansovittelijan tai sovittelulautakunnan mahdollisuuksia tarjota yleistä linjaa korkeampia palkankorotuksia.

Samalla se vähentäisi julkisen sektorin keinoja kilpailla yksityisen sektorin kanssa osaavasta työvoimasta. Useat julkisalojen työpaikat kärsivät työvoima- ja resurssipulasta, mikä jo nyt vaarantaa kansalaisten lakisääteisen oikeuden yhdenvertaisiin julkisiin palveluihin.

JUKO vastustaa vientivetoisen palkkamallin kirjaamista lakiin.

Lue myös: Työmarkkinamalli & hallitusohjelma | Julkisen sektorin akavalaiset eivät edelleenkään lämpene vientivetoisesta palkkamallista laissa – ”Valtakunnansovittelijasta tulisi julkisaloille hyödytön”

Ajankohtaista

SAK, Akava ja STTK: Aikuiskoulutustuelle ei onnistuttu luomaan korvaavaa mallia →

Palkansaajajärjestöt SAK, Akava ja STTK jättivät eriävän mielipiteen työuran aikaista jatkuvaa oppimista kehittävän työryhmän loppuraporttiin, joka julkaistiin tänään 11. huhtikuuta. Järjestöt eivät kannata opintotukeen tai lainaan perustuvaa mallia aikuiskoulutustuen tilalle.

Toimintaterapeuttiliitto: Kuntoutukseen tulee päästä myös ilman diagnoosia →

Suomessa tarvitaan uudenlaista ajattelua kuntoutukseen pääsyn kriteereistä. Hallitusohjelman tavoite siirtää sote-palveluiden painopiste korjaavista toimenpiteistä ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen apuun on hyvä, mutta esimerkiksi kirjaus nuorten ammatilliseen kuntoutukseen pääsemisestä vain sairaus- tai vammadiagnoosilla vaikuttaa toteutuessaan päinvastoin, Suomen Toimintaterapeuttiliitto toteaa.

Tervetuloa TOIn kevätkokoukseen 16.5.2024! →

TOIn sääntömääräinen kevätkokous järjestetään torstaina 16.5.2024 klo 17 alkaen Akavatalolla. Ilmoittaudu viimeistään 10.5. ja tule mukaan kokoukseen paikan päälle tai etänä.

Kaikki tiedotteet →