JUKO: Seurantakysely: Yhteistoiminnan rakenteet hyvinvointialueilla kehittymässä hyvälle mallille
Siirtymää valmisteltaessa tiukka aikataulu ja kiire vaikeuttavat yhteistoimintaa.
Julkaistu 12.10.2023
Tiedote on julkaistu alun perin JUKOn nettisivuilla 9.10.2023.
Hyvinvointialueille siirtymisen valmisteluvaiheessa tiukka aikataulu ja kiire vaikeuttivat yhteistoimintaa ja haastoivat henkilöstön mahdollisuuksia vaikuttaa.
Henkilöstön edustajat olisivat myös toivoneet työsuojelutoimijoiden vahvempaa osallistamista siirtymään.
Tiedot käyvät ilmi Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n ja pääsopijajärjestöjen JUKOn, JAUn ja Sote ry:n työryhmän hyvinvointialueille kesän alussa toteuttamasta seurantakyselystä. Kyselyyn vastasi 22 hyvinvointialuetta 23:sta. Mukana olivat myös HUS-yhtymä ja Helsingin kaupunki.
Valtakunnansovittelija asetti ryhmän osana sovintoratkaisua sopimuskauden ajaksi.
Vastausten perusteella yhteistoiminnan rakenteet ovat kuitenkin kehittymässä hyvälle mallille.
Alueille on perustettu edustuksellisia yhteistoimintaelimiä. Yhteistoimintaa toteutetaan myös epävirallisilla yhteistoiminnallisilla malleilla, kuten henkilöstön edustajien ja hyvinvointialueen johdon viikoittaisilla tapaamisilla.
Kysyttäessä yhteistoiminnan toteutumisesta valmisteltaessa hyvinvointialueille siirtymistä työnantajaedustajien vastaukset olivat positiivisempia kuin henkilöstön edustajien.
Onnistumisia koettiin, kun yhteistoiminta oli säännöllistä ja henkilöstöä otettiin mukaan valmisteluun muun muassa henkilöstöinfoissa ja työpajoissa sekä valitsemalla henkilöstöedustajia mukaan valmisteluryhmiin.
Välitön yhteistoiminta olennaista
Yhteistoiminnan organisoinnissa sekä työnantajat että henkilöstön edustajat korostivat välittömän yhteistoiminnan merkitystä, kun vastauksissa koettiin tärkeäksi avoin, suunnitelmallinen ja jatkuva yhteistoiminta.
Henkilöstön edustajat painottivat myös varhaisempaa ja laajempaa osallistamista. Työnantajan edustajat puolestaan painottivat aitoa vuoropuhelua sekä toiminnan arviointia ja seurantaa.
– Yhteistoiminta koetaan tärkeäksi, ja alueilla varmasti haetaan lopullista omasta tarpeesta lähtevää mallia. Onkin erityisen mielenkiintoista nähdä yhteistoiminnan kehitys, kun kysely uusitaan keväällä 2024, työryhmä toteaa tiedotteessaan.
Ajankohtaista
TOI: Omatiimimalli tarvitsee toimintaterapeutin →Sote-keskusten omatiimimalli on lähtökohtaisesti kannatettava ajatus. Suomen Toimintaterapeuttiliitto (TOI) huomauttaa, että jotta omatiimi pystyy vastaamaan asiakkaiden moninaisiin arjen toiminnan ja toimintakyvyn haasteisiin, on tiimiin kuuluttava myös toimintaterapeutti.
Toimintaterapeutin ydinosaamiskuvaus on julkaistu! →TOI on julkaissut kuvauksen toimintaterapeuttien ydinosaamisesta. Kuvaukseen pääset tutustumaan täältä.
Save the date – tule mukaan TOIn abstraktikahvilaan 19.9.! →Oletko kiinnostunut osallistumaan kansainväliseen konferenssiin, mutta abstraktin työstäminen tuntuu vaikealta? Teetkö esimerkiksi käytännönläheistä tutkimusta tai oletko työpaikallasi mukana kehittämässä hyviä käytäntöjä, joita haluaisit jakaa laajemmalle yleisölle, mutta et tiedä mistä aloittaa?
Kaikki tiedotteet →
Sote-keskusten omatiimimalli on lähtökohtaisesti kannatettava ajatus. Suomen Toimintaterapeuttiliitto (TOI) huomauttaa, että jotta omatiimi pystyy vastaamaan asiakkaiden moninaisiin arjen toiminnan ja toimintakyvyn haasteisiin, on tiimiin kuuluttava myös toimintaterapeutti.
TOI on julkaissut kuvauksen toimintaterapeuttien ydinosaamisesta. Kuvaukseen pääset tutustumaan täältä.
Save the date – tule mukaan TOIn abstraktikahvilaan 19.9.! →Oletko kiinnostunut osallistumaan kansainväliseen konferenssiin, mutta abstraktin työstäminen tuntuu vaikealta? Teetkö esimerkiksi käytännönläheistä tutkimusta tai oletko työpaikallasi mukana kehittämässä hyviä käytäntöjä, joita haluaisit jakaa laajemmalle yleisölle, mutta et tiedä mistä aloittaa?
Kaikki tiedotteet →
Oletko kiinnostunut osallistumaan kansainväliseen konferenssiin, mutta abstraktin työstäminen tuntuu vaikealta? Teetkö esimerkiksi käytännönläheistä tutkimusta tai oletko työpaikallasi mukana kehittämässä hyviä käytäntöjä, joita haluaisit jakaa laajemmalle yleisölle, mutta et tiedä mistä aloittaa?