Palvelusetelikäytännöt tutuksi – viisi kysymystä ja vastausta palvelusetelistä
TOImistoon tulee tasaisesti kysymyksiä siitä, mikä palvelusetelin ja julkisen terveydenhuollon välinen suhde on. Kokosimme tähän juttuun yleisimmät palvelusetelikäytäntöihin liittyvät kysymykset vastauksineen.
Julkaistu 5.9.2023
1) Mikä on palveluseteli?
Vastaus: Palveluseteli on yksi tapa, joilla hyvinvointialue voi järjestää lakisääteisiä julkisia sosiaali- ja terveyspalveluja yksityisten palvelujen tuottajien avulla. Palveluseteli toimii hyvinvointialueen myöntämänä maksusitoumuksena, jolla asiakas voi hankkia palvelua yksityisiltä palveluntarjoajilta.
2) Miksi maksusitoumuksista on siirrytty palveluseteleihin?
Vastaus: Palvelusetelin hyödyntämisen nähdään lisäävän asiakkaan mahdollisuuksia tehdä valintoja, parantavan palvelun saatavuutta, mutta myös edistävän julkisen tahon ja yksityisten palveluntuottajien yhteistyötä. Palveluseteli on kilpailutusta hallinnollisesti kevyempi keino hankkia palvelua.
3) Mitkä ovat palvelusetelin edut?
Vastaus: Palvelusetelien hyödyntäminen vapauttaa julkisen puolen kilpailutuksen järjestämiseltä ja voi sitä kautta vähentää hallinnollista työtä. Palvelusetelin myöntäjä päättää palvelun, asiakas palveluntuottajan. Palveluseteleiden hyödyntäminen voi kehittää julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyötä, tehostaa palveluja ja kehittää innovaatioita.
Palveluntuottajat palveluseteli vapauttaa kilpailutuksen tuomalta työltä ja jännitykseltä sekä mahdollistaa liittymisen koska tahansa palvelusetelituottajaksi, mikäli palveluntuottaja täyttää ennalta määrätyt hyväksymiskriteerit. Palvelusetelituottajasta voi myös siirtyä pois koska tahansa.
4) Mitkä ovat palveluseteleiden haasteet?
Vastaus: Hyvinvointialueilla on ollut vaikeuksia hankkia riittävästi palvelusetelituottajia. Mikäli palveluntuottajia ei ole tarpeeksi, asiakkaan todellinen valinnanvapaus ei välttämättä toteudu. Palvelusetelituottajaksi liittymistä voi estää esimerkiksi palvelusetelin matala arvo, joka ei kata terapian toteuttamisen kuluja.
5) Mikä on asiakkaan asema palvelusetelikäyttäjänä?
Vastaus: Valinnanvapautta tuova palveluseteli voi lisätä asiakkaan osallisuutta häntä koskevaan hoitoon. Palvelusetelijärjestelmää perustellaan usein valinnanvapaudella ja vaihtoehtojen lisääntymisellä, joten on oleellista, että asiakkaalle on valinnanvapauden toteuttamiseksi tarjolla tarpeeksi ja oikeaa tietoa.
Palvelusetelin myöntäjällä on velvollisuus tiedottaa asiakasta siten, että asiakas saa tietoa kaikista niistä tavoista, joilla palvelu voidaan järjestää hoitotakuun sisällä. Tähän liittyy asiakkaan tiedottaminen palvelusetelin mahdollisuudesta, oikeudesta kieltäytyä palvelusetelistä ja vaihtoehtoisista tavoista saada kuuluva palvelu esimerkiksi palvelusetelin myöntäjän omana toimintana, maksusitoumuksella tai suorahankinnalla.
Palveluseteleitä ohjaavaa lainsäädäntöä:
Laki sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelistä
Kuluttajansuojalaki
Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä
Ajankohtaista
Hyvää kesää! TOImisto lomailee 30.6.–3.8. →TOImiston väki lomailee 30.6.–3.8., jolloin myös jäsenpalvelut ovat pääsääntöisesti kiinni. Jos jätät yhteydenottopyynnön kyseisenä aikana, olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.
Akava vahvistaa sateenkaarivähemmistöjen oikeuksia myös teemapäivien ulkopuolella →Akavan sateenkaaripoliittista toimintaa kehitetään työpajoissa, joihin osallistuu Akavan ja jäsenliittojen henkilöstöä. TEK kartoittaa työehtosopimusten sukupuoleen, seksuaalisuuteen ja perheiden moninaisuuteen liittyviä puutteita.
Miten työelämästä tehdään perheystävällisempi sateenkaariperheille? →Perheystävällisyyssuunnitelma, harkitut sanavalinnat ja jokaisen työntekijän vapaus määritellä itse, ketkä ovat hänen perhettään, ovat ensimmäisiä askelia perheystävällisen työpaikan luomisessa.
Kaikki tiedotteet →
TOImiston väki lomailee 30.6.–3.8., jolloin myös jäsenpalvelut ovat pääsääntöisesti kiinni. Jos jätät yhteydenottopyynnön kyseisenä aikana, olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.
Akavan sateenkaaripoliittista toimintaa kehitetään työpajoissa, joihin osallistuu Akavan ja jäsenliittojen henkilöstöä. TEK kartoittaa työehtosopimusten sukupuoleen, seksuaalisuuteen ja perheiden moninaisuuteen liittyviä puutteita.
Miten työelämästä tehdään perheystävällisempi sateenkaariperheille? →Perheystävällisyyssuunnitelma, harkitut sanavalinnat ja jokaisen työntekijän vapaus määritellä itse, ketkä ovat hänen perhettään, ovat ensimmäisiä askelia perheystävällisen työpaikan luomisessa.
Kaikki tiedotteet →
Perheystävällisyyssuunnitelma, harkitut sanavalinnat ja jokaisen työntekijän vapaus määritellä itse, ketkä ovat hänen perhettään, ovat ensimmäisiä askelia perheystävällisen työpaikan luomisessa.