Kannanotot ja lausunnot

Palveluvalikoimasääntely kaipaa kokonaisvaltaista tarkastelua – toimintakyky yhdistää kaikkia palveluita

Toimintaterapeuttiliiton (TOI) mielestä sosiaali- ja terveydenhuollon priorisointikeskustelu on todella tärkeää. Valmisteluun liittyvässä keskustelussa ei toistaiseksi kuitenkaan huomioida palveluiden, kuten toimintaterapian, poikkileikkaavuutta. Riskinä on myös akuutin ja ennaltaehkäisevän palvelun vastakkainasettelu.

Julkaistu 9.4.2025

STM valmistelee sosiaalihuollon ja terveydenhuollon palveluvalikoiman periaatteisiin liittyvää sääntelyä. Sääntely määrittää ne yleiset periaatteet, joiden mukaan palvelut ja menetelmät kuuluvat sosiaali- tai terveydenhuollon palveluvalikoimaan tai rajataan niiden ulkopuolelle. Lausuntokierros on suunniteltu alkavaksi syksyllä 2025, ja sääntelyn on tarkoitus astua voimaan vuonna 2027.

TOI kokee, että valmistelussa ei tällä hetkellä tunnisteta riittävästi niitä yhteisiä tekijöitä, jotka liittyvät sekä sosiaalihuollon että terveydenhuollon palveluihin. Kuntoutus, kuten toimintaterapia, on yksi niistä palveluista, jotka poikkileikkaavat koko sote-järjestelmän.

– Nyt määritellään yleisiä periaatteita, joiden mukaan lukuisat eri ammattiryhmät ja toimijat toimivat. Periaatteiden pitää olla kaikille hyväksyttäviä. Tärkeää on siis löytää yhteisiä nimittäjiä, joihin sitoutua, TOIn puheenjohtaja Kirsi Wikman sanoo.

TOI korostaa, että toimintakyvyn käsite on yhteinen nimittäjä eri palveluiden välillä. Palveluvalikoiman valmistelussa toimintakyvyn pitäminen yhtenä lähtökohtana on keskeistä, jotta keskustelu palveluvalikoimasta ei keskity diagnooseihin tai yksittäisiin toimenpiteisiin.

Ammattilaisten tulee voida vaikuttaa priorisointiin omasta näkökulmastaan

– Palveluvalikoimakeskustelu on todella tärkeää. Sitä tulee käydä niin, että sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia kuullaan ja he pääsevät vaikuttamaan priorisointiin omasta ammatillisesta näkökulmastaan, TOIn Wikman muistuttaa.

Kuntoutusalaa edustava TOI painottaa ennaltaehkäisevän ja matalan kynnyksen palveluiden merkitystä.

– Emme saa joutua tilanteeseen, jossa akuutin, raskaan palvelun tarve ja ennaltaehkäisevät palvelut asetetaan vastakkain esimerkiksi rahoituksen näkökulmasta, Wikman sanoo.

Akuutisti sairastunut tarvitsee välitöntä hoitoa ja kuntoutusta, kun taas esimerkiksi elämäntilannetekijöistä johtuvien arjen hallintaan liittyvien haasteiden kanssa elävä ihminen hyötyy toimintaterapiasta. Ennaltaehkäisy myös vähentää raskaiden palveluiden tarvetta ja tuottaa näin ihmisille hyvinvointia ja toimintakykyä sekä yhteiskunnalle säästöjä.

Lisätiedot:
Kirsi Wikman, TOIn puheenjohtaja
p. 040 825 3107

Ajankohtaista

Webinaari 21.5. | Toimintaterapia osana työkyvyn ohjaus- ja valmennustyötä →

Tervetuloa kahden webinaarin sarjaan, jossa yhdistämme teoriatiedon ja käytännön sovellukset! Käymme läpi toimintaterapian lähtökohtia ja sen hyödyntämistä erityisesti työkyvyn arvioinnissa. Saat konkreettisia työkaluja ja näkökulmia, joita voit soveltaa suoraan työssäsi. Webinaarin järjestävät yhteistyössä TOI, Vates ja Vamlas.

Tavataan torilla tiistaina 6.5. – luvassa mukavaa yhteishenkeä, upeaa musiikkia ja tietysti tärkeää ay-asiaa! →

TOI on mukana Palkkapäivä-tapahtumassa 6.5. klo 17-18.30 Helsingin Narinkkatorilla. Jäsen, tule mukaan juhlimaan kuntien ja hyvinvointialueiden ammattilaisten työn arvoa!

Maksuton Kesäduunari-info neuvoo kesätyöntekijöitä koko kesän ajan →

SAK:n, Akavan ja STTK:n yhteinen Kesäduunari-info avataan jälleen maanantaina 5.5.2025. Palvelu tarjoaa maksutonta neuvontaa kesätyöntekijöille kaikissa työsuhteeseen liittyvissä kysymyksissä. Kesäduunari-infoon voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä, eikä palvelun käyttö edellytä ammattiliiton jäsenyyttä.

Kaikki tiedotteet →