Kannanotot ja lausunnot

Palveluvalikoimasääntely kaipaa kokonaisvaltaista tarkastelua – toimintakyky yhdistää kaikkia palveluita

Toimintaterapeuttiliiton (TOI) mielestä sosiaali- ja terveydenhuollon priorisointikeskustelu on todella tärkeää. Valmisteluun liittyvässä keskustelussa ei toistaiseksi kuitenkaan huomioida palveluiden, kuten toimintaterapian, poikkileikkaavuutta. Riskinä on myös akuutin ja ennaltaehkäisevän palvelun vastakkainasettelu.

Julkaistu 9.4.2025

STM valmistelee sosiaalihuollon ja terveydenhuollon palveluvalikoiman periaatteisiin liittyvää sääntelyä. Sääntely määrittää ne yleiset periaatteet, joiden mukaan palvelut ja menetelmät kuuluvat sosiaali- tai terveydenhuollon palveluvalikoimaan tai rajataan niiden ulkopuolelle. Lausuntokierros on suunniteltu alkavaksi syksyllä 2025, ja sääntelyn on tarkoitus astua voimaan vuonna 2027.

TOI kokee, että valmistelussa ei tällä hetkellä tunnisteta riittävästi niitä yhteisiä tekijöitä, jotka liittyvät sekä sosiaalihuollon että terveydenhuollon palveluihin. Kuntoutus, kuten toimintaterapia, on yksi niistä palveluista, jotka poikkileikkaavat koko sote-järjestelmän.

– Nyt määritellään yleisiä periaatteita, joiden mukaan lukuisat eri ammattiryhmät ja toimijat toimivat. Periaatteiden pitää olla kaikille hyväksyttäviä. Tärkeää on siis löytää yhteisiä nimittäjiä, joihin sitoutua, TOIn puheenjohtaja Kirsi Wikman sanoo.

TOI korostaa, että toimintakyvyn käsite on yhteinen nimittäjä eri palveluiden välillä. Palveluvalikoiman valmistelussa toimintakyvyn pitäminen yhtenä lähtökohtana on keskeistä, jotta keskustelu palveluvalikoimasta ei keskity diagnooseihin tai yksittäisiin toimenpiteisiin.

Ammattilaisten tulee voida vaikuttaa priorisointiin omasta näkökulmastaan

– Palveluvalikoimakeskustelu on todella tärkeää. Sitä tulee käydä niin, että sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia kuullaan ja he pääsevät vaikuttamaan priorisointiin omasta ammatillisesta näkökulmastaan, TOIn Wikman muistuttaa.

Kuntoutusalaa edustava TOI painottaa ennaltaehkäisevän ja matalan kynnyksen palveluiden merkitystä.

– Emme saa joutua tilanteeseen, jossa akuutin, raskaan palvelun tarve ja ennaltaehkäisevät palvelut asetetaan vastakkain esimerkiksi rahoituksen näkökulmasta, Wikman sanoo.

Akuutisti sairastunut tarvitsee välitöntä hoitoa ja kuntoutusta, kun taas esimerkiksi elämäntilannetekijöistä johtuvien arjen hallintaan liittyvien haasteiden kanssa elävä ihminen hyötyy toimintaterapiasta. Ennaltaehkäisy myös vähentää raskaiden palveluiden tarvetta ja tuottaa näin ihmisille hyvinvointia ja toimintakykyä sekä yhteiskunnalle säästöjä.

Lisätiedot:
Kirsi Wikman, TOIn puheenjohtaja
p. 040 825 3107

Ajankohtaista

Hyvää kesää! TOImisto lomailee 30.6.–3.8. →

TOImiston väki lomailee 30.6.–3.8., jolloin myös jäsenpalvelut ovat pääsääntöisesti kiinni. Jos jätät yhteydenottopyynnön kyseisenä aikana, olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.

Akava vahvistaa sateenkaarivähemmistöjen oikeuksia myös teemapäivien ulkopuolella →

Akavan sateenkaaripoliittista toimintaa kehitetään työpajoissa, joihin osallistuu Akavan ja jäsenliittojen henkilöstöä. TEK kartoittaa työehtosopimusten sukupuoleen, seksuaalisuuteen ja perheiden moninaisuuteen liittyviä puutteita.

Miten työelämästä tehdään perheystävällisempi sateenkaariperheille? →

Perheystävällisyyssuunnitelma, harkitut sanavalinnat ja jokaisen työntekijän vapaus määritellä itse, ketkä ovat hänen perhettään, ovat ensimmäisiä askelia perheystävällisen työpaikan luomisessa.

Kaikki tiedotteet →