Kannanotot ja lausunnot

Toimintaterapeuttiliitto: Työllisyysalueet tarvitsevat tutkitusti vaikuttavia keinoja työkyvyn tukemiseen

Työllisyyspalveluiden järjestämisestä vastaavat vuodenvaihteesta lähtien kunnat ja niiden perustamat työllisyysalueet. Suomen Toimintaterapeuttiliitto katsoo, että erityisesti pitkäaikaistyöttömien työllistymisen tueksi alueet tarvitsevat nykyistä enemmän tutkimukseen perustuvia keinoja.

Julkaistu 25.11.2024

– Tutkitusti vaikuttavat keinot esimerkiksi pitkäaikaistyöttömien ja muiden vaikeasti työllistyvien ryhmien työ- ja toimintakyvyn tukemiseen ovat jo olemassa, ja ne pitää viimein ottaa käyttöön. Uusilla työllisyysalueilla on tässä näytön paikka, Suomen Toimintaterapeuttiliiton (TOI) puheenjohtaja Kirsi Wikman sanoo.

Pitkään kehitetyt ja kansainvälisesti tutkitut työkyvyn arviointimenetelmät arvioivat sekä ihmisen työroolia, -ympäristöä ja -suoriutumista että työtehtävän ominaispiirteitä. Nämä toimintaterapeuttien työvälineisiin kuuluvat arviointimenetelmät ovat laajasti käytössä esimerkiksi Ruotsissa, jossa toimintaterapeuttien osaamista on jo pitkään hyödynnetty työkyvyn arvioinnissa ja tukemisessa.

– Työllisyyspalveluissa on ymmärrettävä, miten työntekijä, työtehtävä ja työympäristö saadaan sopimaan yhteen entistä paremmin. Toimintaterapeutin arviolla ja asiantuntemuksella saadaan todellisuutta vastaava ja laaja ymmärrys niistä tekijöistä, jotka mahdollistavat ihmisen työhön paluun, työssä pysymisen ja työssä onnistumisen. Yhdessä asiakkaan kanssa luodaan suunnitelma, joka tukee häntä kohti haluttua lopputulosta.

Toimintaterapeutin arvio keskittyy konkreettisesti työntekoon ja työympäristöön, eli tosiasialliseen työssä suoriutumiseen ja niihin ratkaisuihin, joita työpaikalla voidaan tehdä, jotta työntekijän työssä onnistuminen on mahdollista. Se huomioi myös sen, miten työntekijän esihenkilö näkee tilanteen. Arvioinnin tuloksena kaikilla osapuolilla on laaja ja syvä ymmärrys ja tieto siitä, miten konkreettisesti edetään ja mahdollistetaan työhön paluu ja siellä pysyminen.

Ei vaadi lisää rahaa

Tällä hetkellä moni pitkäaikaistyötön on kehässä, jossa hän kulkee edestakaisin palvelusta ja palkkatukipaikasta toiseen.

– Tämä ei ratkaise niitä usein näkymättömiä työ- ja toimintakyvyn haasteita, joita monella pitkäaikaistyöttömällä on. Sen sijaan tarvitaan ratkaisuja, jotka aidosti tukevat työ- ja toimintakykyä, Wikman korostaa.

TOI painottaa, että tutkittujen toimintaterapian menetelmien hyödyntäminen ei vaadi kunnilta ja työllisyysalueilta lisää rahaa. Sen sijaan se edellyttää olemassa olevien varojen tarkoituksenmukaista käyttöä toimintaterapeuttien asiantuntemusta hyödyntäen.

– Kun työllistymisen suunnittelussa hyödynnetään toimintaterapeutin osaamista, saadaan yhteiset varat kohdennettua tehokkaasti. Näin tuetaan työllistyviä samalla, kun työnantajien odotukset täyttyvät ja yhteiskunta saa lisää veronmaksajia.

Lisätiedot:
Kirsi Wikman, puheenjohtaja
Suomen Toimintaterapeuttiliitto
p. 040 825 3107

Ajankohtaista

TOIn suositukset yksityissektorin työehdoiksi ja vähimmäispalkoiksi päivitetty →

Suositukset koskevat toimintaterapia-alan yritysten palveluksessa olevia toimintaterapeutteja, joiden työsuhteessa ei sovelleta varsinaista työehtosopimusta. Päivitetyt suositukset ovat voimassa 1.5.2024-30.4.2026.

Jäsenpalvelu on tilapäisesti ruuhkautunut →

Jäsenpalvelussamme on tällä hetkellä ruuhkaa. Pyrimme vastaamaan kaikkiin yhteydenottoihin mahdollisimman pian.

Ammattieettiset ohjeet toimivat tukena päätöksenteossa – tutustu päivitettyihin ohjeisiin! →

TOI on julkaissut toimintaterapeuttien päivitetyt ammattieettiset ohjeet, jotka hyväksyttiin liiton syysliittokokouksessa 20. marraskuuta. Päivitetyt ohjeet huomioivat aiempaa paremmin toimintaterapeuttien nykyisen työskentely-ympäristön.

Kaikki tiedotteet →