Uudessa kehityksellisen koordinaatiohäiriön hoitosuosituksessa toimintaterapialla tärkeä rooli
Tuore hoitosuositus kehityksellisen koordinaatiohäiriön (Developmental Coordination Disorder, DCD) tunnistamiseen ja hoitoon julkaistiin kesäkuussa. Suosituksessa toimintaterapeuttien ammattitaitoa hyödynnetään laajasti, kertoo suositusta työstäneen työryhmän jäsen, Toimintaterapeuttiliittoa edustanut erikoistoimintaterapeutti Helena Tigerstedt.
Julkaistu 24.6.2024
Suomessa kehityksellinen koordinaatiohäiriö on alidiagnosoitu. Uudella Käypä hoito -suosituksella pyritään edistämään sen tunnistamista ja yhtenäistämään diagnostiikkaa sekä kuntoutusta. Hoitosuositus on ensimmäinen aiheesta tehty käypä hoito -suositus.
Kehityksellinen koordinaatiohäiriö on keskushermoston kehityksellinen häiriö, joka näyttäytyy lapsilla ja nuorilla esimerkiksi vaikeutena oppia uusia motorisia taitoja ja soveltaa jo opittua uusissa tilanteissa. Sensomotoriset haasteet voivat rajoittaa lapsen osallistumista leikkeihin, harrastuksiin tai tavallisiin arjen toimintoihin, mikä on yhteydessä heikompaan elämänlaatuun.
– Suositusta tehdessä konkretisoitui selvästi se, kuinka hyvällä mallilla kuntoutus Suomessa on kansainvälisesti vertailtuna. Kuntoutus nähdään pitkänä prosessina, jonka aikana tuetaan lapsen ja perheen kehitystä kokonaisvaltaisesti, Tigerstedt iloitsee.
Toimintaterapiassa vahvaa kokemusta DCD:n hoidosta
Toimintaterapian rooli uudessa suosituksessa on vahva. Diagnoosi vaatii lääkärin tutkimuksen lisäksi toimintaterapeutin tai fysioterapeutin suorittamaa havainnointia ja arviointia. Suositukseen on kirjattu, että toimintaterapia tulee aloittaa mahdollisimman pian oireiden tunnistamisen jälkeen.
Toimintaterapian alalla on jo pitkään tarjottu kuntoutusta vastaaviin haasteisiin ilman diagnooseja. Tigerstedt kuitenkin huomauttaa, että suosituksessa toimintaterapeuttien osaamista ei hyödynnetä vielä täydellä teholla.
– Jo pienessä lapsessa kehityksellinen toimintahäiriö voi näkyä esimerkiksi kävelyn viivästymisenä tai haasteina leikeissä, pukeutumisessa tai ruokailussa. Vaikka diagnoosi voidaan antaa vasta 5-vuotiaalle, ei ongelmien kasvua kannata jäädä odottamaan ennen kuntoutuksen aloittamista, Tigerstedt kertoo.
Suosituksessa huomioidaan hyvin toimintaterapian ja varhaiskasvatuksen välinen yhteistyö. Toimintaterapeutin suunnittelemat tukitoimet kirjataan lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaan. Suositus on ainoa Käypä hoito -suositus, jossa varhaiskasvatuksen rooli on huomioitu.
Ajankohtaista
Webinaari 21.5. | Toimintaterapia osana työkyvyn ohjaus- ja valmennustyötä →Tervetuloa kahden webinaarin sarjaan, jossa yhdistämme teoriatiedon ja käytännön sovellukset! Käymme läpi toimintaterapian lähtökohtia ja sen hyödyntämistä erityisesti työkyvyn arvioinnissa. Saat konkreettisia työkaluja ja näkökulmia, joita voit soveltaa suoraan työssäsi. Webinaarin järjestävät yhteistyössä TOI, Vates ja Vamlas.
Tavataan torilla tiistaina 6.5. – luvassa mukavaa yhteishenkeä, upeaa musiikkia ja tietysti tärkeää ay-asiaa! →TOI on mukana Palkkapäivä-tapahtumassa 6.5. klo 17-18.30 Helsingin Narinkkatorilla. Jäsen, tule mukaan juhlimaan kuntien ja hyvinvointialueiden ammattilaisten työn arvoa!
Maksuton Kesäduunari-info neuvoo kesätyöntekijöitä koko kesän ajan →SAK:n, Akavan ja STTK:n yhteinen Kesäduunari-info avataan jälleen maanantaina 5.5.2025. Palvelu tarjoaa maksutonta neuvontaa kesätyöntekijöille kaikissa työsuhteeseen liittyvissä kysymyksissä. Kesäduunari-infoon voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä, eikä palvelun käyttö edellytä ammattiliiton jäsenyyttä.
Kaikki tiedotteet →
Tervetuloa kahden webinaarin sarjaan, jossa yhdistämme teoriatiedon ja käytännön sovellukset! Käymme läpi toimintaterapian lähtökohtia ja sen hyödyntämistä erityisesti työkyvyn arvioinnissa. Saat konkreettisia työkaluja ja näkökulmia, joita voit soveltaa suoraan työssäsi. Webinaarin järjestävät yhteistyössä TOI, Vates ja Vamlas.
TOI on mukana Palkkapäivä-tapahtumassa 6.5. klo 17-18.30 Helsingin Narinkkatorilla. Jäsen, tule mukaan juhlimaan kuntien ja hyvinvointialueiden ammattilaisten työn arvoa!
Maksuton Kesäduunari-info neuvoo kesätyöntekijöitä koko kesän ajan →SAK:n, Akavan ja STTK:n yhteinen Kesäduunari-info avataan jälleen maanantaina 5.5.2025. Palvelu tarjoaa maksutonta neuvontaa kesätyöntekijöille kaikissa työsuhteeseen liittyvissä kysymyksissä. Kesäduunari-infoon voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä, eikä palvelun käyttö edellytä ammattiliiton jäsenyyttä.
Kaikki tiedotteet →
SAK:n, Akavan ja STTK:n yhteinen Kesäduunari-info avataan jälleen maanantaina 5.5.2025. Palvelu tarjoaa maksutonta neuvontaa kesätyöntekijöille kaikissa työsuhteeseen liittyvissä kysymyksissä. Kesäduunari-infoon voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä, eikä palvelun käyttö edellytä ammattiliiton jäsenyyttä.