Webinaari 21.5. | Toimintaterapia osana työkyvyn ohjaus- ja valmennustyötä
Tervetuloa kahden webinaarin sarjaan, jossa yhdistämme teoriatiedon ja käytännön sovellukset! Käymme läpi toimintaterapian lähtökohtia ja sen hyödyntämistä erityisesti työkyvyn arvioinnissa. Saat konkreettisia työkaluja ja näkökulmia, joita voit soveltaa suoraan työssäsi. Webinaarin järjestävät yhteistyössä TOI, Vates ja Vamlas.
Julkaistu 28.4.2025
Aika: keskiviikko 21.5.2025 klo 14-16
Paikka: Teams
Hinta: maksuton
Kenelle: Kaikille työllistymisen valmennusta, neuvontaa ja tukea tajoaville ammattilaisille
Työllistymisen polku voi olla täynnä kysymyksiä:
? Mihin töihin asiakas haluaa tai kykenee?
? Kuinka tunnistaa ja vahvistaa asiakkaan taitoja?
? Miten tukea asiakasta, joka toistuvasti epäonnistuu työssään?
Toimintaterapian työote voi tarjota arvokasta tukea sekä asiakkaille että valmennuksen ammattilaisille työllistymisen eri vaiheissa. Silti sen mahdollisuudet ovat monille vielä tuntemattomia.
Tervetuloa kahden webinaarin sarjaan, jossa yhdistämme teoriatiedon ja käytännön sovellukset! Käymme läpi toimintaterapian lähtökohtia ja sen hyödyntämistä erityisesti työkyvyn arvioinnissa. Saat konkreettisia työkaluja ja näkökulmia, joita voit soveltaa suoraan työssäsi.
Webinaarisarja tarjoaa:
- Ymmärrystä toimintaterapian roolista työllistymisen tukena
- Käytännön esimerkkejä työkyvyn arvioinnista
- Työkaluja asiakkaiden ohjaamiseen ja tukemiseen
Ensimmäisellä kerralla teemana on Toimintaterapian hyödyntämisen mahdollisuuksia. Toinen osa järjestetään elokuussa 2025, lähetämme siitä myöhemmin lisätietoa ensimmäiseen osaan ilmoittautuneille.
Tilaisuudet järjestetään yhteistyössä Vates-säätiön, Toimintaterapeuttiliiton ja Vamlasin kesken.
Liity mukaan oppimaan ja laajentamaan valmennuksen keinoja!
Ohjelma
Klo 14.00 Tervetulosanat
Työn ja tekijän yhteensovittaminen
Toimintaterapeutti Marketta Palo, Helsingin ja Uudenmaan Sairaanhoitoyhtymä HUS
Hyvinvointikeskustelu työllistymisen tukena – toimintaterapian näkökulma
Lehtori Jari Pihlava, Metropolia Ammattikorkeakoulu/Ikääntyneiden palvelut ja toimintaterapia -tiimi
Kokemuspuheenvuoro: Toimintaterapia opintojen tukena
Selinä Nera
Kokemuspuheenvuoro: Toimintaterapia työkyvyn arvioinnissa
Ilkka Aalto
Päätössanat ja yhteenveto
Klo 16 Tilaisuus päättyy
Pidämme oikeuden muutoksiin.
Ilmoittaudu mukaan viimeistään 18.5.2025.
Lisätietoja:
Erityisasiantuntija Kaija Ray
kaija.ray(at)vates.fi
p. 044 0724 944
Ilmoittautuminen ja käytännön asiat:
Asiantuntija, tapahtumat
Iida Mikkola
iida.mikkola@vates.fi
p. 040 836 9869
Ajankohtaista
Hyvää kesää! TOImisto lomailee 30.6.–3.8. →TOImiston väki lomailee 30.6.–3.8., jolloin myös jäsenpalvelut ovat pääsääntöisesti kiinni. Jos jätät yhteydenottopyynnön kyseisenä aikana, olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.
Akava vahvistaa sateenkaarivähemmistöjen oikeuksia myös teemapäivien ulkopuolella →Akavan sateenkaaripoliittista toimintaa kehitetään työpajoissa, joihin osallistuu Akavan ja jäsenliittojen henkilöstöä. TEK kartoittaa työehtosopimusten sukupuoleen, seksuaalisuuteen ja perheiden moninaisuuteen liittyviä puutteita.
Miten työelämästä tehdään perheystävällisempi sateenkaariperheille? →Perheystävällisyyssuunnitelma, harkitut sanavalinnat ja jokaisen työntekijän vapaus määritellä itse, ketkä ovat hänen perhettään, ovat ensimmäisiä askelia perheystävällisen työpaikan luomisessa.
Kaikki tiedotteet →
TOImiston väki lomailee 30.6.–3.8., jolloin myös jäsenpalvelut ovat pääsääntöisesti kiinni. Jos jätät yhteydenottopyynnön kyseisenä aikana, olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.
Akavan sateenkaaripoliittista toimintaa kehitetään työpajoissa, joihin osallistuu Akavan ja jäsenliittojen henkilöstöä. TEK kartoittaa työehtosopimusten sukupuoleen, seksuaalisuuteen ja perheiden moninaisuuteen liittyviä puutteita.
Miten työelämästä tehdään perheystävällisempi sateenkaariperheille? →Perheystävällisyyssuunnitelma, harkitut sanavalinnat ja jokaisen työntekijän vapaus määritellä itse, ketkä ovat hänen perhettään, ovat ensimmäisiä askelia perheystävällisen työpaikan luomisessa.
Kaikki tiedotteet →
Perheystävällisyyssuunnitelma, harkitut sanavalinnat ja jokaisen työntekijän vapaus määritellä itse, ketkä ovat hänen perhettään, ovat ensimmäisiä askelia perheystävällisen työpaikan luomisessa.