Yt-neuvottelut | JUKOn toiminnanjohtaja Mari Keturi ihmettelee uutisia Pirkanmaan hyvinvointialueen yt-neuvotteluista – ”Mitä käytännössä tarkoittaa pomojen siirtäminen potilastyöhön?”

Asiantuntija-, esihenkilö- ja johtotehtävissä Pirhassa työskenteleviä yt-neuvotteluissa edustaa jukolainen pääluottamusmies. Neuvottelut alkavat ensi viikon maanantaina 18. syyskuuta.

Julkaistu 13.9.2023

Tiedote on julkaistu alun perin JUKOn nettisivuilla 12.9.2023.

Pirkanmaan aluehallitus päätti maanantaina noin 20 000 henkilöä työllistävän Pirkanmaan hyvinvointialue Pirhan koko henkilöstöä koskevista yt-neuvotteluista.

Jättimäisiä yhteistoimintaneuvotteluja hyvinvointialue perustelee talousennusteensa synkkenemisellä.

Asiantuntija-, esihenkilö- ja johtotehtävissä Pirhassa työskenteleviä yhteistoimintaneuvotteluissa edustavan Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön JUKOn toiminnanjohtaja Mari Keturi ihmettelee uutisia Pirkanmaan hyvinvointialueen yt-neuvotteluista.

– Odotamme tietoa muun muassa siitä, mitä tarkoittaa julkisuudessa jo ollut maininta, että säästöjä etsitään esimerkiksi hallinnon ja työnjohdon tehtävistä, joista voidaan siirtää ihmisiä asiakas- ja potilastyöhön. Mitä käytännössä tarkoittaa pomojen siirtäminen potilastyöhön?

Keturi pitää Pirhan ilmoitusta synkkänä uutisena. Huolta lisää arvio, että Pirkanmaan kaltaisia huonoja uutisia saattaa olla tulossa lisää muilta hyvinvointialueilta.

– Hyvinvointialueiden rahoitus perustuu suurelta osin valtion rahoitukseen sekä osin asiakas- ja käyttömaksuihin. Tuoreimpien ennusteiden mukaan alueiden yhteenlaskettu alijäämä kasvaa tänä vuonna lähes 1,2 miljardiin euroon.

Myös Uutisuomalaisen viikonloppuna julkistaman kyselyn mukaan kaikki hyvinvointialueet arvioivat jäävänsä tänä vuonna tappiolle useita miljoonia euroja.

Keturi huomauttaa, että palvelujen leikkaaminen kohdistuu aina suoraan sekä henkilöstöön että hyvinvointialueella asuviin.

– Pirkanmaan hyvinvointialue leikkaa nyt palveluja yli puolelta miljoonalta veronmaksajalta, kun se vähentää henkilöstöä. Kuitenkin myös Pirhan alueella on podettu paikoin työvoimapulaa, kun tehtäviin ei löydy tekijöitä raskaiden työkuormien ja palkkakehityksen vuoksi.

– Pitkä pandemia-aika, organisaatiomuutokset ja koko ajan kiristyvä työtahti haastavat jo nyt Pirhan ammattilaisia. Tätä kuormaa halutaan kasvattaa palvelussuhteiden päättymisen uhalla, Keturi huomauttaa.

Mahdolliseksi irtisanomistarpeeksi Pirha arvioi enintään 500 henkilötyövuotta. Arvioon kuuluvat sekä irtisanomiset että osa-aikaistamiset. Edessä saattaa olla myös koko henkilöstöön kohdentuvia lomautuksia.

Asiantuntija-, esihenkilö- ja johtotehtävissä Pirhassa työskenteleviä yt-neuvotteluissa edustaa jukolainen pääluottamusmies.

Neuvottelujen on kerrottu alkavan ensi viikon maanantaina 18. syyskuuta. Pirkanmaan hyvinvointialue on ilmoittanut yt-neuvottelujen kestävän ainakin kuusi viikkoa. Ensisijaisesti niissä käydään Pirhan mukaan läpi päällekkäisyyksiä, ei-lakisääteisiä palvelujen hankkeita ja hallinnollisia tehtäviä.

Akavalaisen liiton jäsen, otathan tarvittaessa yhteyttä jukolaiseen luottamusmieheesi. Asiantuntija, esihenkilö- tai johtotehtävissä työskentelevä, jos et vielä kuulu liittoon, omasi löydät täältä.

Yle 12.9.2023 | Suomen suurimman hyvinvointialueen yt-neuvotteluissa pomoja voidaan siirtää asiakas- tai potilastyöhön: silloin myös palkka putoaa

Ajankohtaista

Koulutus toimintaterapeuttiyrittäjille 12.10. | Apua ajanhallintaan →

Apua ajanhallintaan -koulutuksen tavoite on antaa TOIn yrittäjäjäsenille vinkkejä ja ohjeita oman työn johtamiseen ja ajanhallintaan.

JUKOn hallituksen puheenjohtaja Katarina Murto – ”Poliitikkojen ei pidä sekaantua palkkaneuvotteluihin" →

– Lakiin kirjattu vientimalli rajoittaisi merkittävästi muun muassa julkisen sektorin ja naisvaltaisten alojen sopimusvapautta, Murto kirjoittaa Helsingin Sanomien Vieraskynässä.

UKK: Hoitotakuu ja toimintaterapia →

Perusterveydenhuollon hoitotakuu uudistui syyskuussa. Keräsimme vastaukset uudistuksesta usein kysyttyihin kysymyksiin toimintaterapian näkökulmasta.

Kaikki tiedotteet →