Yt-neuvottelut | ”Pirkanmaan hyvinvointialueen yt-neuvottelut saattavat olla vasta alku” – JUKOn toiminnanjohtaja Mari Keturi pelkää nyt pahinta

Hyvinvointialueiden rahoitus perustuu suurelta osin valtion rahoitukseen sekä osin asiakas- ja käyttömaksuihin. Yli puolelta miljoonalta veronmaksajalta leikataan palveluja, jos hyvinvointialue vähentää henkilöstöä. Pirhankin alueella on podettu paikoin työvoimapulaa, kun tehtäviin ei löydy tekijöitä raskaiden työkuormien ja palkkakehityksen vuoksi.

Julkaistu 8.9.2023

JUKOn toiminnanjohtaja Mari Keturi.

Noin 20 000 henkilöä työllistävä Pirkanmaan hyvinvointialue Pirha ilmoitti keskiviikkona aloittavansa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut. Jättimäisiä neuvotteluja hyvinvointialue perustelee talousennusteensa synkkenemisellä.

JUKOn toiminnanjohtaja Mari Keturi pitää Pirhan yt-ilmoitusta jo itsessään synkkänä uutisena. Huolta lisää kuitenkin arvio siitä, että Pirkanmaan kaltaisia uutisia saattaa olla tulossa lisää.

Hyvinvointialueiden rahoitus perustuu suurelta osin valtion rahoitukseen sekä osin asiakas- ja käyttömaksuihin.

Keturi muistuttaa myös, että palvelujen leikkaaminen kohdistuu aina suoraan hyvinvointialueella asuviin.

– Yli puolelta miljoonalta veronmaksajalta leikataan palveluja, jos hyvinvointialue vähentää henkilöstöä. Pirhankin alueella on podettu paikoin työvoimapulaa, kun tehtäviin ei löydy tekijöitä raskaiden työkuormien ja palkkakehityksen vuoksi.

Mahdolliseksi irtisanomistarpeeksi Pirha arvioi enintään 500 henkilötyövuotta. Arvioon kuuluvat sekä irtisanomiset että osa-aikaistamiset. Edessä saattaa olla myös koko henkilöstöön kohdentuvia lomautuksia.

Mahdolliset tehtävien uudelleen järjestelyt voivat johtaa muutoksiin palvelussuhteiden ehdoissa ja palvelussuhteen olennaisten ehtojen muutoksiin irtisanomisperusteella.

Käytännössä tämä tarkoittaisi palvelussuhteen päättymistä työntekijän tai viranhaltijan kieltäytyessä mahdollisista muutoksista. Nämäkin toimenpiteet voivat kohdistua Pirkanmaan hyvinvointialueen koko henkilöstöön.

– Pitkä pandemia-aika, organisaatiomuutokset ja koko ajan kiristyvä työtahti haastavat jo nyt Pirhan ammattilaisia. Tätä kuormaa halutaan kasvattaa palvelussuhteen päättymisen uhalla.

Alijäämästä valtaosa hyvinvointialueen ulkopuolelta ostetuista palveluista

Pirkanmaan hyvinvointialueen tavoitteena on vähentää kuluja 42 miljoonalla eurolla jo ensi vuonna. Toimilla se pyrkii korjaamaan alijäämää, joka tuoreimmassa vuodelle 2025 tehdyssä talousennusteessa on 95 miljoonaa euroa. Rahoituslain mukaan alijäämä tulee kattaa kolmen vuoden kuluessa.

Valtaosa alijäämästä on tullut siitä, että asiakkaille on ostettu palveluita hyvinvointialueen ulkopuolelta.

Aluehallitus päättää yt-neuvottelujen aloittamisesta maanantaina 11. syyskuuta.

Pirkanmaan hyvinvointialue on kertonut yt-neuvottelujen kestävät ainakin kuusi viikkoa. Ensisijaisesti niissä käydään Pirhan mukaan läpi päällekkäisyyksiä, ei-lakisääteisiä palvelujen hankkeita ja hallinnollisia tehtäviä.

Akavalaisten liittojen jäseniä yt-neuvotteluissa edustavat JUKOn luottamusmiehet. Akavalaisen liiton jäsen, otathan tarvittaessa yhteyttä jukolaiseen luottamusmieheesi. Asiantuntija, esimies tai johtotehtävissä työskentelevä, jos et vielä kuulu liittoon, löydät omasi täältä.

Ajankohtaista

Koulutus toimintaterapeuttiyrittäjille 12.10. | Apua ajanhallintaan →

Apua ajanhallintaan -koulutuksen tavoite on antaa TOIn yrittäjäjäsenille vinkkejä ja ohjeita oman työn johtamiseen ja ajanhallintaan.

JUKOn hallituksen puheenjohtaja Katarina Murto – ”Poliitikkojen ei pidä sekaantua palkkaneuvotteluihin" →

– Lakiin kirjattu vientimalli rajoittaisi merkittävästi muun muassa julkisen sektorin ja naisvaltaisten alojen sopimusvapautta, Murto kirjoittaa Helsingin Sanomien Vieraskynässä.

UKK: Hoitotakuu ja toimintaterapia →

Perusterveydenhuollon hoitotakuu uudistui syyskuussa. Keräsimme vastaukset uudistuksesta usein kysyttyihin kysymyksiin toimintaterapian näkökulmasta.

Kaikki tiedotteet →