Työterveyshuoltoa koskeva asetus päivitetään – toimintaterapeutit tulee lisätä työterveyshuollon asiantuntijoiksi
Toimintaterapeuteilla on osaamista ja konkreettisia välineitä työkyvyn oikea-aikaiseen arviointiin. On tärkeää, että lainsäädäntö mahdollistaa toimintaterapian hyödyntämisen työterveyshuollossa.
Julkaistu 12.3.2025

Valtioneuvoston asetus hyvästä työterveyshuoltokäytännön periaatteista, työterveyshuollon sisällöstä sekä ammattihenkilöiden ja asiantuntijoiden koulutuksesta päivitetään kuluvan kevään ja kesän aikana.
Toimintaterapeutteja ei määritellä tällä hetkellä työterveyshuoltolain ja -asetuksen mukaisiksi työterveyshuollon ammattihenkilöiksi eikä asiantuntijoiksi, joten heidän ammattitaitonsa hyödyntäminen työterveyshuollossa on hyvin vähäistä.
“Tämä epäkohta on tärkeää korjata. Nyt kun asetus avataan, toimintaterapeutit tulee lisätä työterveyshuollon asiantuntijoiksi”, sanoo Toimintaterapeuttiliiton (TOI) puheenjohtaja Kirsi Wikman.
Työkyvyn arviointi ja tukeminen ovat toimintaterapeuttien ydinosaamista, ja alan ammattilaisten käyttämät työkyvyn arviointivälineet tarjoavat keinon varhaiseen puuttumiseen. Tämä tukee työkyvyn ylläpysymistä ja vähentää työkyvyttömyydestä koituvia kustannuksia.
Työterveyshuollolla on tärkeä rooli työkykyyn liittyvissä kysymyksissä. Toimintaterapeutit työkyvyn asiantuntijoina ovat avainasemassa työkyvyn arvioinnissa ja edistämisessä, Wikman muistuttaa.
TOI vaikuttaa asiaan aktiivisesti sekä itsenäisesti että Akavan kautta, jolla on edustus sosiaali- ja terveysministeriön valmistelutyöryhmässä. Valmistelutyön lähtökohtana on työelämän murros, joka luo tarpeen uudistaa työterveyshuollon sisältöä ja käytäntöjä
Toimintaterapian arviointivälineet käytössä kansainvälisesti
Laillistetun toimintaterapeutin menetelmät ja arviointivälineet keskittyvät konkreettisesti työntekoon ja työympäristöön. Asiakas osallistuu itse arviointiin ja hänen työkykyään tarkastellaan todellisissa tilanteissa. Arvioinnissa huomioidaan myös esihenkilö. Arvioinnin tuloksena kaikilla osapuolilla on ymmärrys siitä, miten työhön paluu ja siellä pysyminen mahdollistuu konkreettisesti.
Alan menetelmistä ja työkyvyn arviointivälineistä on kansainvälistä näyttöä. Kansainvälisissä tutkimuksissa on todettu, että toimintaterapialla voidaan tukea työhönpaluuta ja ehkäistä samalla sairauspoissaoloja, työttömyyttä ja syrjäytymistä. Hyviä tuloksia on saatu myös esimerkiksi mielenterveyskuntoutujien työllistymisessä. Erityisesti vahvaa näyttöä on tuetun työllistymisen vaikuttavuudesta.
Arviointimenetelmät ovat laajasti käytössä esimerkiksi Ruotsissa, jossa toimintaterapeuttien osaamista on jo pitkään hyödynnetty työkyvyn arvioinnissa ja tukemisessa.
Moniammatillinen yhteistyö tehtävä mahdolliseksi
Kun työkyvyttömyyttä aiheuttavat syyt monimuotoistuvat, työterveyshuollossa on tärkeää lisätä työkyvyn arvioinnin keinoja. Tarvitaan moniammatillista yhteistyötä, joka myös lainsäädännön on mahdollistettava.
Toimintaterapia on vaikuttavaksi todettua kuntoutusta, joka tukee työkykyä ja työhön paluuta.
“On tärkeää varmistaa, että työterveyshuollossa voidaan hyödyntää kaikkien asiantuntijoiden osaamista ja menetelmiä. Toimintaterapia-alan asiantuntemus on saatava mukaan, kun etsitään ratkaisuja työkyvyttömyyden kustannusten alentamiseksi ja työllisyyden lisäämiseksi”, Wikman painottaa.
Lisätiedot:
Kirsi Wikman, puheenjohtaja
Suomen Toimintaterapeuttiliitto
p. 040 825 3107
Ajankohtaista
Webinaari 21.5. | Toimintaterapia osana työkyvyn ohjaus- ja valmennustyötä →Tervetuloa kahden webinaarin sarjaan, jossa yhdistämme teoriatiedon ja käytännön sovellukset! Käymme läpi toimintaterapian lähtökohtia ja sen hyödyntämistä erityisesti työkyvyn arvioinnissa. Saat konkreettisia työkaluja ja näkökulmia, joita voit soveltaa suoraan työssäsi. Webinaarin järjestävät yhteistyössä TOI, Vates ja Vamlas.
Tavataan torilla tiistaina 6.5. – luvassa mukavaa yhteishenkeä, upeaa musiikkia ja tietysti tärkeää ay-asiaa! →TOI on mukana Palkkapäivä-tapahtumassa 6.5. klo 17-18.30 Helsingin Narinkkatorilla. Jäsen, tule mukaan juhlimaan kuntien ja hyvinvointialueiden ammattilaisten työn arvoa!
Maksuton Kesäduunari-info neuvoo kesätyöntekijöitä koko kesän ajan →SAK:n, Akavan ja STTK:n yhteinen Kesäduunari-info avataan jälleen maanantaina 5.5.2025. Palvelu tarjoaa maksutonta neuvontaa kesätyöntekijöille kaikissa työsuhteeseen liittyvissä kysymyksissä. Kesäduunari-infoon voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä, eikä palvelun käyttö edellytä ammattiliiton jäsenyyttä.
Kaikki tiedotteet →
Tervetuloa kahden webinaarin sarjaan, jossa yhdistämme teoriatiedon ja käytännön sovellukset! Käymme läpi toimintaterapian lähtökohtia ja sen hyödyntämistä erityisesti työkyvyn arvioinnissa. Saat konkreettisia työkaluja ja näkökulmia, joita voit soveltaa suoraan työssäsi. Webinaarin järjestävät yhteistyössä TOI, Vates ja Vamlas.
TOI on mukana Palkkapäivä-tapahtumassa 6.5. klo 17-18.30 Helsingin Narinkkatorilla. Jäsen, tule mukaan juhlimaan kuntien ja hyvinvointialueiden ammattilaisten työn arvoa!
Maksuton Kesäduunari-info neuvoo kesätyöntekijöitä koko kesän ajan →SAK:n, Akavan ja STTK:n yhteinen Kesäduunari-info avataan jälleen maanantaina 5.5.2025. Palvelu tarjoaa maksutonta neuvontaa kesätyöntekijöille kaikissa työsuhteeseen liittyvissä kysymyksissä. Kesäduunari-infoon voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä, eikä palvelun käyttö edellytä ammattiliiton jäsenyyttä.
Kaikki tiedotteet →
SAK:n, Akavan ja STTK:n yhteinen Kesäduunari-info avataan jälleen maanantaina 5.5.2025. Palvelu tarjoaa maksutonta neuvontaa kesätyöntekijöille kaikissa työsuhteeseen liittyvissä kysymyksissä. Kesäduunari-infoon voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä, eikä palvelun käyttö edellytä ammattiliiton jäsenyyttä.